Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия за гражданско образование подпомага правното ограмотяване на учениците в България

БНР Новини
Снимка: www.ago-academy.org

Преди около две години група студенти по Право от Софийския университет „Св. Климент Охридски” решават да създадат първата по рода си „Академия за гражданско образование“ у нас. Чрез нея те искат да повишат правната култура на учениците и да ги насърчат да познават и защитават правата и свободите си, тъй като, според тях, това е една от стъпките по пътя към изграждане на по-справедливо общество. За да постигнат това, те провеждат напълно безплатно и на достъпен език дискусии за ученици от XI и XII клас на теми, свързани с държавата и правото. Как протичат те, разказва Васил Лозанов – един от създателите на Академията, завършил Право в Софийския университет и в момента учител по „Етика и право” в софийската испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес”:

Снимка

За нас е много важно целият процес да е двустранен – неслучайно боравим с термина „дискусии“, а не с „лекции“ или „уроци“. Когато представяме темите, често задаваме много въпроси към учениците с цел да провокираме мислене и реакция от тяхна страна. Този метод се оказа много ефективен – те или вече знаят отговора, или чрез обсъждане стигат до него. Мнозинството от учениците идват силно мотивирани. Не им се караме, когато сбъркат, а обясняваме защо не е така, каква е била логиката на законодателя. Има и нещо, което с колеги шеговито наричаме „лавината“ – в първите минути от дискусията им е трудно да се престрашат и да вземат участие, но след като един или двама се обадят – всички се включват. Получаваме и много въпроси по време на почивките и непосредствено след лекциите, както и като съобщения в социалните мрежи. Винаги отделяме персонално внимание на всички, които го поискат.

Проектът включва и образователната видео поредица „300 секунди право”.

Вече над 230 ученици от София и Гоце Делчев са взели участие в курса, но интересът към него нараства, допълва Васил Лозанов:

   

През настоящата учебна година Академията ще се проведе в седем български града. През 2018-а искаме да стигнем до учениците от по-малките населени места. Интерес към инициативата ни има от най-различни места, като Велинград, Видин, Хасково, Горна Малина, Долна Малина и Костенец.

Снимка

Вторият аспект на Академията е свързан с гражданското образование, а именно – да се подтикнат учениците към разсъждения и изразяване на позицията си. Дискусиите обхващат въпроси, важни за всеки един гражданин, които в по-голямата си част не са залегнали в задължителната ученическа програма – теми като държавните институции, разделението на властите, основните човешки права и свободи, свободата на словото, престъпленията и наказанията. Екипът на академията твърдо подкрепя идеята на гражданското и правното образование да бъдат посветени отделни часове в училище:

Снимка

Един от двигателите на дейността ни още от самото начало е споделената ни представа, че правното образование като път към пълноценното гражданство не е достатъчно добре застъпено в училище. Понастоящем въпросите от този тематичен цикъл са разпределени в програмата за X и XII клас, което оставя „зееща дупка” от една цяла година между тях. Шестнадесетгодишните имат куп други интереси и вълнения, а много от тях не са достатъчно съзрели, за да проявят любопитство в правните теми, тъй като образователната система до момента не им е показала по никакъв начин колко много правото всъщност влияе на всекидневния им живот. От друга страна, в XII клас пък са на ръба на съдбоносен за живота им избор в каква посока да се развиват и сякаш темите по „Свят и личност“ само „профучават” покрай тях. Правната грамотност е далеч както от учениците, така и от по-зрелите граждани. Но все от някъде трябва да се започне, а ние искрено вярваме, че семената на познанието трябва да бъдат засети възможно най-рано, така че от тях да покълне не просто информация, а начин на мислене.

Всеки, който проявява интерес към инициативата, може да се свърже с екипа на Академията, за да се организират дискусии и в неговото училище чрез www.ago-academy.org.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43