Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Дико Илиев

БНР Новини
Последният концерт на Дико Илиев като диригент

На 15 февруари се навършват 120 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура. Автор е на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър.




Появява се на бял свят през 1898 г. в с. Карлуково, тогавашната Луковитска околия. Семейството е бедно, независимо, че всички работят от ранна утрин до късна вечер. Едно от любимите неща в детството на бъдещия композитор са неделните хорà на селския мегдан. В спомените си Дико Илиев често се връща към пъстрата картина на народното веселие, съпроводено с хубава северняшка музика. Обучава се като музикантски ученик в школата към Военния духов оркестър в Орхание (Ботевград). Едва 14-годишен е по пътищата на войната като част от духовия оркестър на 16-и Ловчански полк, който е от състава на Първа българска армия. Започнала е Балканската война, после идва Първата световна, а младежът участва в сраженията на Сереския фронт. Там, в окопите, през 1917 г. пише първото си хоро –“Искърското”. По-късно е в София – работи в оркестъра на Военното училище, изпълнява партията на първи тромбон в оркестъра на Софийската опера.





След това се завръща в родния си край. Продължава музикалното си образование сам, както и под ръководството на чеха Александър Вейнер, диригент на оркестъра на 36-и пехотен Козлодуйски полк. В този оркестър Дико Илиев първо е музикант, след това наследява диригентския пост от своя ментор. Живее в гр. Оряхово и в свободното си време обикаля близките села, обучава деца и младежи, създава десетки „духови музики“, за които пише подходящи за нивото им произведения.

Духовата музика на с. Букьовци
Дълго време хората му са считани за народни, а композиторът приемал това като най-голямата творческа награда. През последните си години Дико Илиев живее в гр. Монтана, където за него се грижи дъщеря му. Отива си през декември 1984 г. Няколко години по-късно Монтана става домакин на Празниците на духовите оркестри, които носят неговото име. През 1994 г. тези празници стават събитие от национален мащаб.Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ (с международно участие) се провеждат и в Оряхово, а през 2018 г. предстои тяхното двадесет и второ издание. Домакин на събитието е духовият оркестър при Народно читалище „Надежда 1871 г.“ в града. Съставът също носи името на композитора.





Сегашният му художествен ръководител Кузман Кузманов, както и Хризантема Рашева – секретар на читалището, са сред най-активните изследователи на творчеството на Дико Илиев. Преди около две години, по тяхна инициатива и с неоценимото им съдействие, БНР записа непознати произведения на самобитния творец.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05