Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден против тормоза в училище

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Всяка година последната сряда от февруари се отбелязва като „Световен ден против тормоза в училище“, известен и като „Ден на розовата фланелка“.

За първи път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 г., като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които се обличат в розово, за да изразят своята позиция и неприемане на тормоза в училище. В България идеята за розовата фланелка набира популярност сравнително от скоро, като в кампанията миналата година участие взеха близо две трети от училищата в страната. Наблюденията показват, че около една четвърт от българските деца са засегнати от различни прояви на най-разпространения начин за тормоз – в кибер пространството. Тазгодишната кампания е насочена към това и обхваща дори киберзависимостите, които са често срещани сред непълнолетните. Събития в днешния ден се организират с помощта на различни неправителствени организации за социални услуги за деца, центрове за застъпничество и подкрепа. Изработват се стенвестници, много популярни са и тематичните флашмоб в училищните дворове, които се заснемат отвисоко. Кампанията в Шумен например преминава под мотото ”Добротата няма нужда от филтри!”. „Много е важно това събитие да се прави от деца за деца, а възрастните да осигуряват само логистиката“, посочват специалисти.
В училище насилието може единствено да се регистрира. Ние сме като едни фотографи. Децата са равни за нас, но всъщност едно започва да проявява насилие. Затова трябва не само да се спре насилието, а да се търсят неговите корени, казва Йордан Тодоров, ресурсен учител и психолог в обединено училище „Никола Йонков Вапцаров“ в плевенското село Вълчитрън.

В ситуация на насилие има три роли на поведение: насилник, жертва, и защитник. Според психолога, насилието може да бъде провокирано от комплекси на самия човек. Другата причина за това може да е копиране на поведението вкъщи. Защото семейната среда по никакъв начин не може да бъде изключена като основен фактор във възпитанието. А жертвата провокира най-често със своето различие, коментира Тодоров.

Според МОН през учебната 2016-2017 г. случаите на агресия в училище са 4711. През изминалата година експертите на ведомството изготвиха междуинституционален план за действие за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата. Йордан Тодоров твърди, че превенцията става много трудна, защото училището може да реагира едва след като агресията се е случила. Според психолога, много е важно в ролята на защитник да се включват самите деца.

Снимка

Защитникът, това е дете, което има много стабилна и здрава ценностна система. Дете, което има много добър възпитателен родителски модел на подражание. Върху подрастващите най-голямо влияние оказва ролята на защитника. Защото самите деца, чрез тази роля, стават един социален и възпитателен коректив на поведението в училището като цяло. Те самите се превръщат в пример – какво трябва да се прави, когато станем свидетели на насилие.

Според Йордан Тодоров най-важното, което трябва на едно дето, за да расте то здраво- психически и физически, е спокойствието:

За психиката на едно дете най-важното е спокойствието. То идва от добрата среда в училище и добрата среда вкъщи. Само в условие на спокойствие детето може да се развива и усилията му да бъдат насочени към учебен материал, към развитие на заложбите. Защото всеки един от нас е носител на някакви положителни силни страни.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Черната котка, пресякла пътя пред вас, все още стряска много от сънародниците ни – българите продължават да са податливи на суеверия и внушения, твърдят социолозите.

Голям процент от българите са суеверни

„Лошо е черна котка да ти пресече пътя”, „Четирилистната детелина носи късмет”, „Ако намериш подкова, ще бъдеш щастлив”, „ Да разсипеш сол е на бедност”, „Ако счупиш огледало, те чакат седем години нещастие”. Списъкът на суеверията е почти безкраен. Както и..

публикувано на 12.11.09 в 14:18
Маргарита Попова:

Предстоящите промени в НПК ще гарантират ефективна работа в съдебната система

Правосъдният министър Маргарита Попова представи проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Проектът е част от 57-те мерки за неотложни действия на кабинета Борисов по препоръките в доклада на ЕК към България в областта..

публикувано на 12.11.09 в 11:35
Полусферично жилище, обувки на въздушни възглавници и подводна шейна са само част от по-любопитните иновативни идеи, представени от български изобретатели на първото национално изложение за изобретения и иновации „БулИнвент 09” в София.

Атрактивни експонати в изложение на български изобретатели в Европейската година на творчеството и иновациите

В продължение на три дни, от сряда до петък, в Националния дом на техниката двадесет български изобретатели представят най-новите си идеи в областта на химията, машиностроенето, строителството, медицината и др. Събитието се организира от Съюза на..

публикувано на 12.11.09 в 11:01