Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредната интересна и любопитна програма в афиша на СО на БНР

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова, БНР

Малко необичайна, но със сигурност интересна и любопитна е програмата на радиосимфониците в предстоящия концерт. Събитието е на 9 март от 19:30 ч. в зала „България“, диригент – Марк Кадин.

Солист е Александър Сомов – един от най-известните и най-успешни български изпълнители, в момента професор в Страсбургската консерватория, солист и водач на челите на Филхармоничния оркестър в същия град. Произведението, което Александър ще изпълни, е Концерт за виолончело и духови инструменти от Фридрих Гулда. Творбата на австрийския композитор (блестящ пианист и екстравагантна личност) е своеобразно отражение на неговите разностранни интереси. Наред с огромната си почит към написаното от Бах, Моцарт, Бетовен, Шопен, Дебюси и др., Гулда е силно повлиян от джаз, поп и рок музиката. Дори открива джаз клуб във Виена през 1955 г. В биографията му е и едно вълнуващо концертно турне с американската група Weather Report през 1972 г., записва албум с Чик Кърия в началото на 80-те, по същото време започва да изпълнява поп-версии на класически произведения. Дирижира изпълненията на свои творби, включително и Концерта за виолончело и духови инструменти. В началото на програмата са включени две брилянтни и несъмнено атрактивни оркестрови пиеси – Conga del Fuеgo Nuevo от мексиканския композитор Артуро Маркес и сюита към балета Fancy Free от Ленард Бърнстейн.

Марк КадинТова е първият концертен сезон на Марк Кадин като главен диригент на СО на БНР. Сътрудничеството му с радиооркестъра датира от 2003 г. и през годините не е прекъсвало. Получил образованието си в Музикалното училище и Музикалната академия, носещи името на сестрите Гнесини, Кадин е дирижирал Руския национален оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Кипърската филхармония, Филхармония „Артур Рубинщайн“ и редица други. През 1999 г., по покана на Владимир Спиваков, той застава на диригентския пулт на известния камерен оркестър „Виртуозы Москвы“.  От 2004 г. до 2014 г. е художествен ръководител и главен диригент на Красноярскския академичен симфоничен оркестър в Сибир, а след това (до 2016 г.) е диригент на Литовския симфоничен оркестър. Работил е с музиканти от ранга на Дмитрий Хворостовский, Михаил Плетньов, Борис Березовский, Денис Мацуев, Максим Венгеров, Вадим Репин, Виктор Третяков, Александр Князев, Александър Рудин и много други.




За мен е радост да работя със СО на БНР –
сподели диригентът за Радио България. – С тези прекрасни музиканти се срещаме всеки ден и се опитваме да вършим работата си добре. Професията ми е такава, че не знам какво ме очаква утре, затова е трудно да планирам живота си. Но мога да кажа, че да съм тук, да живея в София, ми харесва много повече, отколкото в Москва – доста „стресово място“. С радиосимфониците планираме работата си в съответствие с интереса на публиката. Стараем се да предлагаме разнообразни програми, а музиката, която звучи в нашите концерти да е интересна за максимално количество хора. Отделяме голямо внимание на изпълнението на творби от български композитори, както и на музика от съвременни автори, което е много важно, защото те обикновено са лишени от внимание. Стараем се да не допускаме това. Предстои ни пътуване до Шумен с програма от произведения на Брух и Панчо Владигеров, солист е проф. Минчо Минчев. Мисля, че концертите в страната са много важни, тъй дават възможност на публиката да чуе на живо изпълненията ни. Доколкото знам, досега радиооркестърът не е гостувал в този град. Ако наистина е така, то аз съм двойно радостен, че това е за първи път. И в бъдеще планираме всеки наш гост да е атрактивен за публиката. Основа на нашата работа е принципът, че ние не работим за себе си, а за публиката. Всичко, което е добро за публиката, е добро и за нас. Без да преминаваме определени рамки, естествено. Ако правим само това, което иска публиката, отиваме в друга крайност. Мисля, че успяваме да поддържаме добър баланс в това отношение.

Ето и важна информация за учениците от НМУ „Л. Пипков“ и студентите от НМА „Проф. П. Владигеров“, Департамент „Музика“ към НБУ и специалност „Музика“ към СУ – те могат да слушат концерта безплатно, необходимо е да покажат своята ученическа или студентска карта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15