Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската кинематография се представя с 6 филма на кинофестивал в Милано

БНР Новини
3
„Воевода“

През последните месеци ролята на жените в киното се превръща във водеща тема за света на Седмото изкуство. От 1993-а година насам един филмов фестивал в Милано – „Sguardi Altrove” – насочва вниманието на публиката към ленти, произведени от дами. Неговото 25-о издание се провежда от 11 до 18 март, а България е специален гост:




СнимкаТази година България има удоволствието да участва с цели 6 заглавия в рамките на фестивала – разказва Борислава Чакринова, сътрудник в Българския културен институт в Рим. С нас се свърза артистичният директор на фестивала Патриция Рапацо, която поиска да поставим специален фокус върху българското кино, създадено от жени, което все още не е достатъчно познато в Италия. Представяме четири български филма: „Безбог“ на Ралица Петрова, „Воевода“ на Зорница София, „Развод по албански“ – документален филм на Адела Пеева, а „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова гостува за втори път в този град, след като миналата година беше показан по време на първото издание на Празника на българското кино в Милано. Извън този фокус сме много щастливи, че организаторите са решили да прожектират и българо-немската копродукция „Уестърн“, както и филма „Посоки“ на Стефан Командарев.

За четвърт век съществуване фестивалът има своето утвърдено място, а българското кино е в много интересна компания: В основната програма фигурират много от филмите, спечелили най-престижните фестивали през последната година. Така че програмата е много интересна и е изцяло насочена към жените и тяхното място в киното – жени-режисьори и женска тематика във филмите. Определено има какво да се види и затова се радвам, че България е специален гост, допълва Чакринова.

Поглед към България имаше и по време на специална кръгла маса, посветена на киното в Източна Европа в офиса на Европейския парламент в Милано. Директорът на Центъра на ЕП Бруно Мараса и генералният консул на България Росен Руфев изразиха задоволство, че периодът на българското председателство на Съвета на ЕС предоставя нови възможности за срещи с българската култура, която все още не е достатъчно позната в Италия. В рамките на кръглата маса режисьорът Адела Пеева, която е автор на изследване, посветено на ролята на жените в българското кино, представи специално създадения за него сайт www.jeni-bg-kino.com, който предоставя подробна информация за работата на 29 български жени режисьори. Своите истории и опит споделиха също Зорница София, сценарист и режисьор и Теодора Филипова, аниматор и преподавател в Европейския институт за дизайн в гр. Милано. Отношение към българското кино взе и италианският кинокритик Никола Фалчинела, който обобщи някои от най-значимите фестивални успехи на български филми през последните години и очерта засилващия се международен интерес към нашата кинематография, в която жените винаги са имали значимо място.

Елизабета Брунела – генерален секретар на Media Salles, Никола Фалчинела – кинокритик, Борислава Чакринова от БКИ в Рим, Бруно Мараса – директор на офиса на Европейския парламент в Милано, режисьорите АделаПеева и Зорница София, Патриция Рапацо – артистичен директор на фестивала Sguardi Altrove, Росен Руфев – генерален консул в Милано, Теодора Филипова – аниматор. Снимката е предоставена от БКИ в Рим
Що се отнася до любопитството на италианската публика към българските филми, Борислава Чакринова допълни:

Интересът в последните години не е само в Италия, той е европейски. За мен е голяма радост, че българските филми започнаха не само да бъдат представяни, но и да печелят награди на престижни кинофестивали. Ето, филмът „Безбог“ на режисьора и сценариста Ралица Петрова спечели „Златен леопард“ на 69-ия фестивал в Локарно, Швейцария, което никак не е малко. Този фестивален успех безспорно се отразява на публиката и на интереса й тук, тъй като достигат новини за България. Освен това, публиката е любопитна да открие това, което се случва в страната ни през последните години, а ние имаме възможност да й го предложим.

Що се отнася до причината фестивалът в Милано да избере България за специален гост, събеседничката ни я отдава на един по-широк интерес към държавите от Източна Европа: Те имат традиция в различните години да акцентират на различни страни. Тази година съвпада с европейското председателство на България, но не е само това. Поканата е следствие от интерес и желание за разширяване на погледа към държави, които не са били толкова познати досега, каза пред Радио България Борислава Чакринова от Българския културен институт в Рим, с чието сътрудничество нашата кинематография се представя на фестивала Sguardi Altrove в Милано.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25