Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Мони Симеонов:

Винаги се вълнувам, когато свиря и преподавам в България

БНР Новини
Снимка: личен архив

Мони Симеонов живее в САЩ около две десетилетия. Отива там на 15 години по покана и със съдействието на един от учителите си по цигулка. През 2009 г. печели позицията на концертмайстор в Симфоничния оркестър на Сакраменто. Той е един от тримата концертмайстори на престижни оркестри по света, които са солисти в концерта на оркестъра на Радио Класик ФМ на 24 април в зала "България", диригент Григор Паликаров. Събитието е един от акцентите в афиша на "Европейския музикален фестивал". В програмата са включени известни произведения за цигулка и оркестър. Другите двама солисти са Албена Данаилова, първата жена-концертмайстор в историята на оркестъра на Виенската държавна опера, и Димитър Иванов, първи концертмайстор на оркестъра на операта във Франкфурт на Майн.

През последните години Мони Симеонов посвещава по-голяма част от времето си на работата в California State University, където ръководи департамента за струнни инструменти и преподава цигулка и камерна музика. Роден е в Пловдив, в семейство на музиканти. Разказва, че от съвсем ранна възраст е "облъчван" с музикални влияния. Баща му бил виолончелист, майка му – пианистка, дядо му – хоров диригент. Баба му – също пианистка, често го взимала със себе си в операта, където работела като корепетитор. Тодор Пелев, цигулар и педагог в Idyllwild Arts Academy в Калифорния, го убеждава да кандидатства за стипендия отвъд Океана.




Беше дошъл в Пловдив за свой солов концерт. След рецитала разговаряхме, свирих пред него и той предложи да изпратим мои записи в училището, в което преподаваше. Направихме го и Тодор Пелев успя да уреди много солидна стипендия. Така направи възможно отиването ми в Калифорния. Не усетих стрес от това, че не съм при семейството си. Може би защото много добре се грижеха за нас. По същото време там бяхме може би седем млади българи – пианистът Александър Чобанов, виолончелистът Веселин Неделчев и др. Отиването в Idyllwild беше възможно най-плавният преход към университета и специализантските програми, които завърших. В България си идвам поне веднъж годишно. Изнасям концерти – камерна музика, или като концертмайстор, или солист на симфонични оркестри, водя майсторски класове. Това ми дава много позитивни емоции. Особено силно се вълнувам, когато преподавам в Пловдив – в същите стаи, в които аз самият съм се учил да правя вибрато и деташе. Сякаш така кръгът се затваря и се връщам в началото.





Концертите и майсторските класове на Мони Симеонов са по цял свят. Последното му турне в Китай, Хонконг, Шри Ланка е завършило преди няколко седмици.

Много интересни места съм посещавал и в Щатите. Помня първото ми посещение във Фарго, Северна Дакота. Беше през януари и температурите бяха -40 градуса (единствената стойност, която е еднаква по Фаренхайт и Целзий). Помня, че учениците от майсторския клас играеха на снежни топки, преди да започнем заниманията си и само за няколко минути успяха да се разсвирят, а аз, без дори да съм излизал навън, не бях в състояние да свиря на цигулка. Може би най-голяма разлика с живота, с който сме свикнали, видях в Далечния изток и в Южна Америка. Но хората навсякъде реагират еднакво добре на хубавата музика.


Старая се да съм полезен на учениците си, да предам това, което съм научил. В България мои учители бяха Боянка Шопова и Дарина Данкова. В САЩ Тодор Пелев не само ми разкри основите на т. нар. "американски начин на свирене и преподаване", но ми даде и първия старт. Бакалавърската си степен завърших при Цви Зайтлин – много известен на времето, почина през 2012-а на 96-годишна възраст. Свирил е Концерт за цигулка и оркестър на Стравински с диригент – автора, осъществил е американската премиера на концерта на Шьонберг. Най-важното, което научих от него, е да съм упорит и да вярвам в себе си. В Йейл бях при Ани Кавафян, която ме научи на "цвят" и "музикална убедителност". А от Мидори – при която завърших артистична програма и докторантура, се научих на дисциплина и на това, че, независимо от резултата, трябва да извършваме правилните действия. При нея бях общо седем години. Все още не сме загубили връзка. Когато имам проблеми с моите студенти, тя често ми помага, винаги има готов отговор или съумява да зададе онзи въпрос, който ще ме насочи към решението на проблема. Правили сме много турнета заедно, с нея бяхме на това турне в Азия.



 

В своя богат репертоар Мони има няколко български произведения, които изпълнява на своите концерти. Сред тях е "Севдана" от Георги Златев-Черкин, "Селска рапсодия" от Петър Христосков и др. На концерта днес ще изпълни „Размишление“ от Масне из операта „Таис“ и "Циганка" от Равел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

Фани Менделсон и Клара Шуман на "Българските концертни вечери в Ню Йорк"

Концерт от инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" ще се състои тази вечер от 18.30 ч. в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк. В рамките на събитието ще се изявят Стани Димитрова - цигулка, Чие-фан Иу - виола, Адриан Дауров..

публикувано на 19.03.24 в 15:06

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05
Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Чернов.

Радиосимфониците отмениха концерта си за днес

В памет на Негово светейшество Българският патриарх Неофит и Софийски митрополит, БНР отмени насрочения за днес концерт на Симфоничния си оркестър. Концертът „Изкуството на живо“, който трябваше да се състои днес в Зала България,  беше с гост-диригент и..

публикувано на 15.03.24 в 13:35