Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възрожденско училище „Аз съм българче“ потапя децата в традициите и историята

БНР Новини

Днешните деца са натоварени с много очаквания – тези на семейството, учителите и дори цялото общество. А системата на образованието вместо да им помага да се изградят като щастливи и подготвени за живота хора, ги поставя в условия на състезание и стрес със субективни оценки, които изместват акцента от същинския смисъл на обучението в училище. Подобен извод правят много съвременни родители, които се сблъскват със закостенелите норми и разбирания в българското образование.

Снимка

С убеждението, че има други много по-добри начини да се предадат опит и знание на децата, дипломираният психолог Пепа Чавдарова организирала преди години първия летен лагер за деца във възрожденския град Копривщица. Самата тя е родена и израснала там и знае колко е важно за всеки млад човек да бъде възпитаван в дух на патриотизъм и общочовешки добродетели. С идеята си, че Копривщица, не може да се посети и разгледа само за един ден, Пепа поела отговорността да заведе там повече деца и то в дните на лятната си отпуска. Нарекла инициативата Възрожденско училище „Аз съм българче“ и чрез нея успяла да привлече като помощници и съмишленици повечето музейни работници в града. Те с радост всяко лято посрещат децата и разказват историята на Копривщица, която с право наричат „люлката на Българското възраждане“.

Снимка

Бихме искали да съхраним българския дух, традициите и едновременно с това да научим децата на полезни житейски неща
– казва Пепа Чавдарова и продължава:
СнимкаЖивеем в голяма възрожденска къща в Копривщица, с голям двор и висока каменна ограда, с три високи порти. Това е Старирадевата къща, известна с автентичната си архитектура. Наемаме я, защото е много добро място за летен лагер, какъвто е нашият. Опитваме се да ограничим групата до 30 души, защото не харесвам модела на масовите лагери. За мен е най-важно да покажем лично отношение и внимание към всяко дете. Идеята ни е да съхраним социалната функция на това, което правим. Затова, редом с децата на по-заможни родители, имаме определени места за деца от семейства без никакви възможности. Те често се отглеждат от своите баби и дядовци. Имаме малчугани от различни социални групи и етноси и ги възпитаваме в дух на толерантност. Опитваме се да накараме всички да се научат да живеят заедно и да приемат различията помежду си. За нас децата са си деца, без значение от социалното им положение, от временните затруднения или възможности на родителите. Всичко, което правим е заради тях. Искаме в лагера те да се чувстват добре, все едно са в нормално семейство. Опитваме се, макар и за броени дни, да създадем добра среда, близка до семейната.

Снимка

Чрез опита си като психолог още в първите два дни от летния лагер Пепа Чавдарова успява да накара децата да живеят и работят като в екип. В основата на успеха са ясните и точни правила, които еднакво важат за всички. Целта на Възрожденското училище не е само една. Понякога и десет дни са достатъчни, за да се научат децата да разсъждават с логика, да се грижат един за друг, да бъдат полезни на себе си и на другите. Ние им показваме историята такава, каквато е била наистина, а не такава, каквато са я описали накратко в учебниците – казва Пепа и още:

Снимка

По време на Възрожденското училище организираме срещи с различни майстори-занаятчии. Те показват на децата как се правят съдове от глина. В дърводелското ателие правят къщички за птици, опитват се да моделират фигурки от вълна. Така учат чрез личния си опит и преживявания. Имаме урок по оказване на първа помощ, срещаме се с хора от различни професии – полицаи, пожарникари, програмисти и т. н. Организираме беседи за земята, водата, екологията. По този начин децата получават конкретни социални умения. Забелязала съм, че има малчугани, които много добре боравят с компютъра, знаят много за напредъка в технологиите, но не се справят с елементарни битови неща.

Снимка

Хубаво е, че училището ни среща подкрепа в целия град. Посещаваме общината, заедно с децата влизаме в ритуалната зала и наблюдаваме бракосъчетанието. По време на целия лагер създаваме среда, в която много говорим за българското семейство, какво е било преди и как живее сега. На семейните традиции и ценности обръщаме специално внимание.

Снимки: azsambulgarche.com

Още от категорията

В България започва Конгрес на Балканския военномедицински комитет

София е домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет. Форумът се провежда от 28 май до 31 май, след 4 години пауза заради Covid пандемията. Участват над 200 делегати от 6-те страни-членки - Албания, България, Гърция, Румъния,..

публикувано на 27.05.23 в 15:54
Иван Гешев

Прокуратурата спря делото по компрометиращите снимки на Бойко Борисов

Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май, съобщи градският прокурор на София Илиана Кирилова. Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в..

публикувано на 27.05.23 в 14:35

Втори пореден ден има жълт код за опасни валежи над цялата страна

В неделя  сутринта в низините и котловините ще се образува мъгла. През деня над България ще се развива дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и интензивни. Има условия за градушки. Минималните температури ще са..

публикувано на 27.05.23 в 13:13