Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възрожденско училище „Аз съм българче“ потапя децата в традициите и историята

БНР Новини

Днешните деца са натоварени с много очаквания – тези на семейството, учителите и дори цялото общество. А системата на образованието вместо да им помага да се изградят като щастливи и подготвени за живота хора, ги поставя в условия на състезание и стрес със субективни оценки, които изместват акцента от същинския смисъл на обучението в училище. Подобен извод правят много съвременни родители, които се сблъскват със закостенелите норми и разбирания в българското образование.

Снимка

С убеждението, че има други много по-добри начини да се предадат опит и знание на децата, дипломираният психолог Пепа Чавдарова организирала преди години първия летен лагер за деца във възрожденския град Копривщица. Самата тя е родена и израснала там и знае колко е важно за всеки млад човек да бъде възпитаван в дух на патриотизъм и общочовешки добродетели. С идеята си, че Копривщица, не може да се посети и разгледа само за един ден, Пепа поела отговорността да заведе там повече деца и то в дните на лятната си отпуска. Нарекла инициативата Възрожденско училище „Аз съм българче“ и чрез нея успяла да привлече като помощници и съмишленици повечето музейни работници в града. Те с радост всяко лято посрещат децата и разказват историята на Копривщица, която с право наричат „люлката на Българското възраждане“.

Снимка

Бихме искали да съхраним българския дух, традициите и едновременно с това да научим децата на полезни житейски неща
– казва Пепа Чавдарова и продължава:
СнимкаЖивеем в голяма възрожденска къща в Копривщица, с голям двор и висока каменна ограда, с три високи порти. Това е Старирадевата къща, известна с автентичната си архитектура. Наемаме я, защото е много добро място за летен лагер, какъвто е нашият. Опитваме се да ограничим групата до 30 души, защото не харесвам модела на масовите лагери. За мен е най-важно да покажем лично отношение и внимание към всяко дете. Идеята ни е да съхраним социалната функция на това, което правим. Затова, редом с децата на по-заможни родители, имаме определени места за деца от семейства без никакви възможности. Те често се отглеждат от своите баби и дядовци. Имаме малчугани от различни социални групи и етноси и ги възпитаваме в дух на толерантност. Опитваме се да накараме всички да се научат да живеят заедно и да приемат различията помежду си. За нас децата са си деца, без значение от социалното им положение, от временните затруднения или възможности на родителите. Всичко, което правим е заради тях. Искаме в лагера те да се чувстват добре, все едно са в нормално семейство. Опитваме се, макар и за броени дни, да създадем добра среда, близка до семейната.

Снимка

Чрез опита си като психолог още в първите два дни от летния лагер Пепа Чавдарова успява да накара децата да живеят и работят като в екип. В основата на успеха са ясните и точни правила, които еднакво важат за всички. Целта на Възрожденското училище не е само една. Понякога и десет дни са достатъчни, за да се научат децата да разсъждават с логика, да се грижат един за друг, да бъдат полезни на себе си и на другите. Ние им показваме историята такава, каквато е била наистина, а не такава, каквато са я описали накратко в учебниците – казва Пепа и още:

Снимка

По време на Възрожденското училище организираме срещи с различни майстори-занаятчии. Те показват на децата как се правят съдове от глина. В дърводелското ателие правят къщички за птици, опитват се да моделират фигурки от вълна. Така учат чрез личния си опит и преживявания. Имаме урок по оказване на първа помощ, срещаме се с хора от различни професии – полицаи, пожарникари, програмисти и т. н. Организираме беседи за земята, водата, екологията. По този начин децата получават конкретни социални умения. Забелязала съм, че има малчугани, които много добре боравят с компютъра, знаят много за напредъка в технологиите, но не се справят с елементарни битови неща.

Снимка

Хубаво е, че училището ни среща подкрепа в целия град. Посещаваме общината, заедно с децата влизаме в ритуалната зала и наблюдаваме бракосъчетанието. По време на целия лагер създаваме среда, в която много говорим за българското семейство, какво е било преди и как живее сега. На семейните традиции и ценности обръщаме специално внимание.

Снимки: azsambulgarche.com

Още от категорията

4,1% са новозаразените с коронавирус при направени 16 505 теста

677 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Положителни са 4,1% от направените 16 505 теста , сочи Единният информационен портал. Отново София е с най-висок брой заразени - 113, следвана от Стара Загора със 73, Пловдив с 49..

публикувано на 18.05.21 в 08:40
Посолството на България във Виена

Австрия премахна вечерния час и ограниченията за срещи на открито

Австрийските власти разхлабват мерките във връзка с разпространението на Covid-19. Считано от 16 май 2021 г. е премахната забраната за излизане между 20:00 ч. и 6:00 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия..

публикувано на 17.05.21 в 15:50

Мач събра средства за паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд

Сборен отбор от български футболни легенди победи лидерът на сръбския женски футбол „Трейс Машинац“ с 6:2 в демонстративен мач на терена на Национална футболна база "Бояна". Двубоят бе благотворителен за събиране на средства за изграждането на..

публикувано на 17.05.21 в 09:36