Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известната писателка Елизабет Костова ще представи романа си "Земя на сенки" във Варна

Снимка: личен архив

Поредната си увлекателна история, свързана с България, представя световноизвестната американска писателка Елизабет Костова, чийто първи роман – "Историкът", през 2005 г. беше сред най-продаваните книги, оглавила класация на „Ню Йорк Таймс”. Любопитно е, че новият ѝ роман – "Земя на сенки", съживява трагична история от недалечното минало на България. Главната героиня – американката Александра Бойд, идва в България, обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Защо точно България? Защото България е онзи необозрим, загадъчен къс от света, спечелил авантюристичното сърце на брат й.Каква е цената на оцеляването в условията на суров политически режим, чувството за чест, автентичната любов към изкуството? Това са само някои от въпросите, които събужда романът на Елизабет Костова. Дали "Земя на сенки" ще има успех като дебютния роман на писателката, излязъл в тираж от над 5 милиона екземпляра, времето ще покаже. Издаден в над 40 страни в цял свят, „Историкът“ е включен в списъка на „Десетте най-добри книги на годината“ на USA Today. За него през 2005г. Елизабет Костова бе удостоена награда Quillза „Дебют на годината”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25