Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на йога

Хилядолетни практики за ума, тялото и интелекта ще бъдат показани на 24 юни

БНР Новини
Снимка: архив

За четвърта поредна година светът отбелязва Международния ден на йога. В края на 2014г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН учредява празника и определя датата 21 юни – деня на лятното слънцестоене. България се включва активно още първата година, когато в НДК в София и още десетина града се провеждат лекции и практически занимания. Тази година събитията по повод Международния ден на йога са от 21 до 24 юни в София и още 35 населени места.

СнимкаОфициалният празник в столицата е на 24 юни в Inter Expo Center под патронажа на посланика на Република Индия у нас г-жа Пуджа Капур. Почетен гост ще бъде вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова.

През целия ден всички, които проявяват интерес, ще имат възможност да присъстват на лекции и дискусии върху различни аспекти от хилядолетните традиции по йога и аюрведа. В две от залите ще се провеждат йога практики, показвайки основните школи, както и йога за деца, за бременни и за хора в напреднала възраст, водени от профилирани йога инструктори. В пространствата пред залите гостите ще могат да опитат специалитети, приготвени по рецепти от аюрведическата кухня, както и се запознаят със здравословни продукти, произведени и предлагани от реномирани фирми. Събитието продължава до 18 часа, а входът за всички зали е свободен. Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени от хилядолетия практики за тялото, ума и интелекта. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло – споделят на страницата на събитието организаторите от Индологическа фондация „Изток-Запад“, които работят за подготовката и провеждането на празника заедно с посолството на Република Индия, Българската федерация по йога, Българската йога асоциация, както и още десетки фондации и йога клубове у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40