Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икони от Несебър са изложени в Третяковската галерия

БНР Новини
3
Снимка: nessebarinfo.com

Четири уникални икони от древния български град Несебър бяха изложени в Москва в един от най-големите музеи на света – Третяковската галерия. Две от иконите са на Свети Димитър от шестнадесети – седемнадесети век, една е на Свети Полиевкт от петнадесети век, а друга на Света Галина от 1809 година. Експонатите са част от престижната експозиция „Шедьоври на българското църковно изкуство” и ще са на показ в галерията до началото на септември. В отзивите си за българската експозиция, руски експерти подчертават, че в центъра на повечето православни църковни традиции  лежи  византийската култура, Въпреки това силно влияние, българските икони имат собствен стил и свидетелстват за оригиналността на местната живописна школа.

Снимки: nessebarinfo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Триумф" - българският кандидат за "Оскар" триумфира на "Златната роза"

Във Варна филмът "Триумф" на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда за пълнометражен филм на 42-ия фестивал на българското кино "Златната роза". Лентата получи и наградата за сценарий, написан от двамата..

публикувано на 27.09.24 в 09:24

"Пощенска кутия за приказки" продължава да пътува сред българите зад граница

След 17 успешни дати в Европа, популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки" продължава своето европейско турне с още 11 локации. То представя репертоар от нови и любими на публиката текстове, писани специално за сънародниците ни..

публикувано на 27.09.24 в 07:25

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32