Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

Съставът стана големия победител на VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“

БНР Новини
Снимка: личен архив

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“. Форумът се проведе в сръбската столица и събра таланти от далечни страни като Мексико, Тунис, Индонезия и много други. За преживяното през тези няколко дни разказа Мирослав Василев – художествен ръководител и хореограф на ансамбъла:
Наистина нашият състав постигна огромен успех и това се дължи на отдадеността на всички изпълнители. Фестивалът за шести път се провежда в сръбската столица, но от две години има конкурсен характер. Предизвикателството беше голямо, защото първо всички състави преминават предварителна селекция, още повече че събитието се провежда под егидата на световната федерация на международните танцови фестивали FIDAF. Нейното седалище е в Южна Корея, а в Белград организатор е местната културна общност „Св.Сава“. Конкуренцията наистина беше голяма, тъй като тази година участваха страни от пет континента. Нашият състав бе удостоен с „Гран При“ за цялостно представяне и със специалната награда на фестивала за хореография. Преживяхме емоционално заедно с останалите участници и журито привилегията да танцуваме в най-старата концертна зала в Белград – „Колáрац“. Невероятната ѝ акустика представлява интерес за експерти от цял свят. Организаторите споделиха с нас, че последният екип е дошъл чак от далечна Япония.


С над 45-годишна история ансамбъл „Розова долина“ представя пъстрата палитра на българския фолклорен танц и печели овации по цял свят. През 2017 г. ансамбълът и неговият художествен ръководител са удостоени със специалната награда „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения.

С какъв репертоар са се представили сънародниците ни на форума научаваме от Мирослав Василев:


В рамките на фестивала ние представихме танцови постановки от няколко региона на страната – Шоплука, Западна България, Тракия и др. Техни автори са изтъкнати хореографи, но всъщност журито най-много се впечатли от музикално-танцовата композиция „Празник в розовата долина“. Тя е емблемата на нашия състав и благодарение на нея завоювахме отличията. Високата оценка дойде от жури, съставено от широк кръг специалисти в музикално-сценичните изкуства – факт, който придава още по-голяма стойност на наградите.

Още от категорията

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от..

публикувано на 04.02.23 в 08:15

„Сурва“ се завърна с още по-голяма сила и енергия в Перник

Миньорският град Перник преживя три дни в плен на кукерите. XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 беше официално закрит днес в Перник. Общината отчете рекорден брой участници от България и чужбина, посетили Перник в..

публикувано на 30.01.23 в 15:40

Книга на румънски и английски език представя многообразието на банатските носии

Специалната изложба "Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей", която продължава до 26 февруари, представя народни носии, предмети от Румъния, както и любопитни архивни фотографии. В рамките на..

публикувано на 30.01.23 в 15:20