Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявена бе класация на най-известните кучета в България

Иван Вазов (в ляво) с проф. Иван Шишманов и кучето Хектор
Снимка: архив

В социалните мрежи се появи импровизирана класация на най-известните кучета у нас. На първо място е Хектор – любимец на писателя класик Иван Вазов. Екзеплярът от породата мопс е бил обичайна гледка при разходките на именития си стопанин. Писателят е правел ежедневната си разходка по софийските улици като пред него винаги вървял Хектор. Втора позиция в класацията заема Гном – кученце-талисман на първите български летци. То няма порода и е намерено през 1912 г. от пионера на родната авиация Симеон Петров край авиаторска школа в гр. Етамп (Франция) като бездомно куче. Името Гном му било дадено не само заради малките размери, а и защото така се казвали двигателите на самолетите „Блерио”, които Петров пилотирал. На трета позиция е Бари – куче от породата санбернар, отглеждано в селския дом на писателя Георги Данаилов. Него той описва в книгата си „Къща отвъд света”. След кончината на писателя, негови приятели от с. Ковачевица поставят скулптура на кучето пред дома, в който Георги Данаилов е прекарал последните години от живота си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35