Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

БНР Новини
Снимка: архив

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв игумен бил Иван Рилски, който живеел дълги години в усамотение в дебрите на най-високата българска планина – Рила. Народът и Църквата ни го наричат чудотворец, заради множеството свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви, благодарение на светеца.






Това, което знаем за него, не е достатъчно –
отбелязва отец Боян Саръев. – Времето, в което живее, е доста отдалечено, в края на IX и началото на X век. Това са трудни и болни времена за народа и държавата. Покварата сред висшите политически кръгове била голяма, съществували секти. А делата на плътта и разложението били всеобщи. Точно в такива сложни и трудни времена Бог изпраща Св. Йоан Рилски, за да ни научи на истините от Светото Евангелие.

Иван Рилски отричал стремежа към богатството, а алчността и завистта посочвал като най-големи пороци, които отклоняват хората от духовността. След като приел монашество, желанието му да посвети живота си в служба на Бога го отвежда в безлюдната Рила планина. Далеч от суетата на света той се отдал на молитвите си и когато самият цар Петър отишъл при него с плодове и злато, отшелникът не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч. Царят изпратил щедри дарове, но светият старец приел само плодовете. В писмо благодарил за щедростта на царя, отклонил поканата за среща и отправил съветите си към него. Сред тях е и мъдрият завет към всички, които се стремят да управляват страната ни:

“Онзи, който иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички”.

Кротостта и смирението на Иван Рилски били пример за мнозина и въпреки усамотения живот, който водел, тойсе прочул сред православни и иноверци като застъпник пред Бога на всички нуждаещи се. Хората търсели непрекъснато неговата подкрепа и мъдри напътствия. Известен с чистотата и добросърдечието си, той още приживе бил наричан земен ангел и небесен жител. След кончината му през 946 г. е погребан близо до основаната от него Рилска обител. Като научил за смъртта на отшелника, цар Петър наредил мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Когато отворили гроба, учениците му видели нетленно тяло, изпълнено с благоухание. Пренесли мощите на 19 октомври и от този ден всяка година църквата ни тържествено отбелязва паметта му.



Именно там византийският книжовник Георги Скилица се изцелява, благодарение на застъпничеството на Иван Рилски и съставя житието му, а също и осем канона, посветени на него. По време на османското владичество, през 1469 г., монасите от Рилския манастир поискали разрешение на султан Мурад II и върнали мощите в светата обител. И до днес те помагат на всички, пристъпили с вяра:

Бог понякога върши чудеса пред иноверни, вярващи и невярващи, за да може по този начин да им отвори духовните очи – отбелязва отец Саръев и продължава . – Да видят, че един или друг светец притежава огромна сила на изцеление и чудотворство, за да могат да повярват тези, които още не са повярвали. Чудесата, които той върши, не са секвали и приживе, и след неговата смърт.

Едно от големите чудеса на светеца е през Балканската война, в късната есен на 1912 година. По пътя към османската столица Истанбул, при Чаталджа, той се явява по време на ожесточената битка с арабската кавалерия, за да вдъхне кураж на българските войници. За молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски разказва и архимандрит Климент Рилец в книгата „Чудесата на Св. Иван Рилски и чудотворната икона на Пресвета Богородица „Осеновица“ в Рилския манастир“. Там монахът грижливо и подробно описва разказите на всички, получили подкрепата на рилския чудотворец.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58