Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Корназов: Щастлив съм, че представих „Светлосенки“ на българска сцена

БНР Новини

През ранните 90 на XX в. го познавахме от младежката му кариера на „уличен музикант“, както и като част от група „Акага“. От десетилетия известният тромбонист живее и твори във Франция, където има постоянни формации, на които е лидер. Казва, че за него винаги е „особена тръпка“ да изпълнява музиката си в България с български музиканти на фестивални, клубни и концертни изяви у нас. Което и прави – винаги, когато е възможно.




От няколко години активно пиша музика за по-крупни формации – като двете програми „Съзнание“ и „Отражения“, които са сюити за биг бенд и трима солисти – припомня Георги. – Изпълнихме ги с Биг бенда на БНР.


Тази година реших да напиша музика за по-различен ансамбъл. Наричам го
medium band, защото нито е малък, нито голям състав – пет духови инструмента, пълна ритмична секция и певица. Това е нов момент в моята творческа биография – за пръв път създавам произведение за такъв състав, както и вокална музика. Оркестрацията е от типа, който прави Гил Евънс в албума Birth of the Cool на Майл Дейвис. Нарекох своя проект „Светлосенки“. Имах удоволствието да го представя в два концерта на българска сцена, при това с някои от най-добрите български музиканти. Сред тях е Росен Захариев – тромпет и флюгелхорн, с него доста сме свирили. За първи път поканих Димитър Льолев – алт саксофон и Арнау Гарофе – тенор саксофон. Не бях работил също с джаз певицата Лили Илиева. Освен че изпълни вокалните епизоди, тя написа част от текстовете, а останалите са дело на Петя Иванова (българка, която живее в Швейцария). Не бях споделял музика и с Александър Логозаров – прекрасен китарист, Борис Таслев – контрабас, Любомир Цанев – пиано. В състава имахме и оркестрант от Софийската филхармония – валдхорниста Красимир Констадинов, а на тубата беше Николай Темнисков.

Снимка

Всички те са прекрасни музиканти и беше вълнуващо преживяване на сцената. Това е изцяло нова програма, с изключение на две теми, които бях включил в първия си албум, но ми беше интересно как ще прозвучат в различна звукова среда. Както и в предишните проекти, които споменах, музиката тече без прекъсване, едно състояние прелива в друго. Като във филм или театрална пиеса. Като светлосенки…

Георги споделя още, че подготвя осъществяването на този голям проект и във Франция, но засега „Светлосенки“ си остава произведение, изпълнено само на българска сцена.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Безкрайно"

След дълга творческа пауза, в която ѝ се случиха най-хубави неща – в рамките на четири години два пъти стана майка и написа и защити докторска дисертация в сферата на социалната психология, – Йоанна Драгнева се завърна с нова песен – "Безкрайно".Тя..

публикувано на 14.04.24 в 10:10

Над 1000 изпълнители на странджански фолклор се надпяват в конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" събра над 1000 изпълнители, обявиха организаторите му. През почивните дни, 13 и 14 април, в Културен дом НХК в Бургас ще се надпяват изпълнители от различни възрасти,..

публикувано на 13.04.24 в 10:10
Борислав Славов

Български композитор с наградата за "Най-добра музика" на BAFTA

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда за "Най-добра музика" в тазгодишното 20-о издание на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA GAMES AWARDS, съобщи БНР "Хоризонт". Славов..

публикувано на 12.04.24 в 15:17