Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мисия Добро”: Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села

БНР Новини

Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и едва свързващи двата края. За тях животът е от ден за ден. За тях почти никой не знае или им се обръща минимално внимание.

Това са думи на учениците от XI М клас в частната английска гимназия "Проф. Иван Апостолов" в София, които решават да посетят селата Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол в област Видин и да помогнат с каквото могат на възрастните хора там. Всъщност, задачата да изберат доброволческа инициатива, която да подпомогнат, е поставена от училището, в което учат. Но тийнейджърите решават не просто да подкрепят някаква кауза и да съберат пари за нея, а сами да се захванат с организацията и лично да участват във всяка една стъпка от това благородно начинание.

Пролазница




Когато обсъждахме каква инициатива искаме да изберем, класният ни ръководител Атанас Димитров сподели за едно момиче, което е ходило по селата в Северозападна България и е помагало на хората. Ние много се вдъхновихме от тази идея и решихме и ние да направим нещо такова – разказва за инициативата „Мисия Добро” Маргарита Стратева.

Учениците избират четири обезлюдени села, в които живеят по около 10 жители, няма магазин, а единственото, което се доставя, е хляб. Не знаят нищо за хората, но са пълни с огромно желание и ентусиазъм да научат колкото се може повече за тях за времето, което ще прекарат там.

Граничак
Отделихме два дни – 1 и 2 декември, защото надали от първия ден те ще се съгласят ние да влезем в техните домове – обяснява Димитър Стоянов. – Затова първо ще отидем да ги опознаем и да поговорим малко с тях, за да разберем какви са били, какво са работили, с какво са се занимавали. Искаме да помогнем с храна и дрехи, защото според нас това е най-нужното и това са най-важните неща, които ще ги накарат да се чувстват добре и да живеят спокойно. Искаме да го направим и заради социалния контакт, понеже едва ли скоро е имало младежи край тях, а все пак тези хора имат какво да разкажат и ние бихме искали да го чуем и после да го споделим със света.

Крачимир
Учениците от XI М клас изучават икономика и мениджмънт. Благотворителността на пръв поглед няма много общо с тези специалности. Но те разбират, че нещата, които учат (организация и работа в екип) са им от полза в благородната кауза, с която са се заели. А самата идея получава широк отзвук и подкрепа:

Моите родители много се зарадваха като чуха, че има такава инициатива, даже ме попитаха дали и аз участвам. Най-добрият ми приятел също каза, че иска и той да се включи – споделя Димитър. А Маргарита добавя:

Струиндол
Всъщност, доста хора ни помогнаха и много мои приятели също, което ме изненада. И много се радвам, че по някакъв начин вдъхновяваме хората около себе си. Родителите ми също много се гордеят с това, което се случва.

Младежите ще занесат на възрастните хора в обезлюдените села трайни продукти, консерви, тоалетна хартия, дрехи. За целта ще отворят събирателен пункт на 23 и 24 ноември, когато всеки от нас ще може да отнесе дарението си. Открита е също така дарителска сметка, парите от която ще отидат отново за храна, лекарства или с тях ще бъдат платени сметки за ток или други нужди на хората.

Снимка

Надяваме се да продължим да помагаме на тези хора Много се радваме, че накарахме хората да помислят за някой друг, освен за себе си. Не само да се фокусират върху техния забързан живот в града, а да помислят какво се случва на село, как живеят хората там и да се опитат да помогнат. Дори няма нужда да са някакви големи суми, просто да дарят нещо от себе си
– призовава Димитър Стоянов.

Да, бихме искали да продължим с каузата, понеже има голям положителен ефект върху всички нас, дава ни много опит, и ако зарадваме някой човек, ще е прекрасно – потвърждава думите му от името на целия клас Маргарита Стратева. – Класният ни ръководител ни учи да сме по-добри хора, защото в днешно време всичко е много забързано в града, всеки си е в телефона или компютъра, и забравяме да бъдем човечни един към друг.

Снимки: личен архив и архив

Събирателен пункт:

23 и 24 ноември, ул. „Осогово” 30; офис Business Effect, ет. 2, от 15:00 до 19:00 ч.

Дарителска сметка:

Fibank
BG16FINV91502017242684 BGN
Мисия Добро
(Елена Алтимирска)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50