Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Анатолий Макаров: Българо-руските отношения през 2018-та отбелязаха възход

Снимка: БГНЕС
Възобновяване на сътрудничеството между България и Русия на най-високо ниво – така описа 2018 година руският посланик Анатолий Макаров на годишната си пресконференция в София. Сред най-важните събития според него са посещенията на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в Москва, заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, както и мащабните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България. Посланик Макаров допълни, че Русия е заинтересована контактите на високо ниво да преминат към реални договорености и реализиране на проекти.

Дали проектът „Турски поток“ ще продължи в посока към България или Гърция засега не е решено, тъй като няма подписани документи. Според мен проектът да продължи през България е приоритетен въпрос, коментира посланик Анатолий Макаров изрази мнението си по отношение на „Северен поток 2“:

Въпреки че има политическа борба за влияние, разширяване на американското енергийно влияние, ние ще продължим да разясняваме, че това са икономически проекти, чиято задача е да се осигурят надеждни газови доставки за Европа. Ситуацията е сложна в света като цяло. За съжаление, стана модерно да се демонизира Русия. Търси се руска следа навсякъде, сега и в протестите в Париж, с които ние нямаме никаква връзка. Това започна след 1991 година с разпадането на Съветския съюз. В САЩ дори бяха направени медали за победата в Студената война. Но светът не може да бъде еднополярен, и ние искаме руските интереси да се взимат под внимание.

Диалог на всички равнища, само така могат да бъдат изяснени всички противоречия, убеден е Макаров. Евентуалното засилено присъствие на кораби на НАТО в Черно море и откриване на база във Варна или Бургас той оценява така:

Черно море трябва да бъде море на приятелството и мира, както каза и българският премиер Борисов. Не трябва да има провокации от трети страни. Аз съм за мира и откриването на фериботна връзка между Русия и България, за да могат хората да пътуват с автомобилите си за и от Новоросийск. Ние не можем да забраним на България да открие база на НАТО, ако реши. Но това би била нова ситуация, с нови условия. И подобно решение не би добавило топлина в нашите отношения.

Посещение на руския президент в България засега не се планира, но е възможно да се осъществи, ако има подготвени конкретни договорености в търговско-икономическата сфера, ако „Турски поток“ се превърне в „Български“ и има развитие по проекта „Белене“, уточни посланик Макаров. Той допълни, че на 7 юли 2019 година се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия и годишнината ще бъде отбелязана с много срещи и конференции.

Посланик Макаров допълни, че в нашата страна се е чувствал най-добре през цялата си дипломатическа кариера. Често, пътувайки из България, се убеждава, че това е много приятелска и близка страна за Русия, а българите се интересуват от двустранните отношения. Удовлетворен е, че има много регионални контакти, расте туризмът и търговският обмен, има силни връзки между побратимените градове, които са повече от 90.


Още от категорията

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11