Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба разкрива тайните на антична Аполония

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). Световноизвестният френски музей изпрати у нас множество артефакти, сред които бронзова статуя на божеството Пан, фрагмент от плоча с воини, глинена плочка от остров Св. Кирик, датирана от края на VI и началото на V в. пр. Хр, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр. и др. Археологическите проучвания на Аполония  са започнати още през 1904 година от френския дипломат барон Жул Александър Дегран и продължават до ден днешен. Всички експонати са подредени в изложба, проследяваща историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура и всекидневен живот. Тя съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания в ежедневието. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинсета и мида с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Домакин на експозицията “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” до 10 март 2019 година е Регионалният исторически музей-София.

Още от категорията

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03

Военноморският музей проследява морската история в изложба

По повод празника на Военноморските сили варненският Военноморски музей посреща посетителите с изложбата “Морски ритуали и традиции”. Експозицията обхваща различни периоди от морската история на човечеството и проследява най-интересните обредни..

публикувано на 11.08.24 в 06:00