Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французи ще снимат документален филм за традицията Сурова

Снимка: БГНЕС
Френски телевизионен екип от Тулуза ще снима документален филм за народния празник Сурова (или Сурва) в пернишкото село Лесковец. Чуждестранните журналисти работят по европейски проект, свързан с маскарадната традиция. Те ще наблюдават изработката на маски в специализирана работилница, ще посетят и къщи в селото, за да видят как местните хора се приготвят за празника и каква храна слагат на трапезата. Празникът Сурова е част от българското нематериално културно наследство. Той се провежда ежегодно в Пернишко на 13 и 14 януари, за да се посрещне Новата година според стария календар и да се направи позитивен преход от старото към новото начало. През първата нощ групи сурвакари – мъже, жени и деца със специално изработени маски и костюми, се насочват към площада на селото, където палят огньове и танцуват. Рано на следващата сутрин те се събират и обхождат всички къщи на селото и благославят за здраве и берекет.

Освен в България, ще бъда заснети маскарадните традиции и в други страни – Португалия, Швеция, Италия, Франция и Латвия.

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30