Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъмният ресторант, в който зрението се превръща дори в недостатък


Получаваме над 80% от информацията чрез очите си. Мисленето, поведението и цялата ни същност се обуславят от това, което виждаме. Представете си обаче визуалното да няма значение.

Останалите сетива се обострят, усещате вкусове и аромати, които не сте предполагали, че съществуват. Не мисля, че преди да го изпита, някой може да разбере какво е усещането да си в пълен мрак, останалите сетива да те превземат и човек да преживее кулинарното пътешествие, разработено от нашите готвачи – казва Пламен Веселинов, собственик на единствения не само в България, но и на Балканския полуостров „тъмен ресторант”, който наскоро отвори врати в София. Името „Тенебрис” идва от латински и означава „мрак, тъмнина”, а идеята е хората да изключат визуалното и за час-два да се потопят в свят, наситен със звуци, чувства, вкусове и допир.

Входът към ресторанта
Приключението започва с влизането в „тъмната” част на ресторанта, където в абсолютно непрогледния мрак посетителите трябва изцяло да се доверят на единствените, които тук са в свои води – незрящите хора. Наричат ги домакини.


Не ги наричаме сервитьори, защото тяхната цел не е да разнасят безброй чаши и чинии
– обяснява Пламен Веселинов. – Те са домакини, тяхната роля е да накарат госта да се почувства уютно и да са негови водачи в тъмнината. Това не е техният свят. Техният свят не е тъмен. Техният свят е светъл, но те много добре се оправят в тъмнината – категоричен е Пламен.

Нашата задача е да посрещнем хората от светлата част, да ги настаним на техните места, след което да донесем напитките и петстепенното меню – разказва за работата си Силвия Чаушева. – Когато хората влязат, те започват изцяло да разчитат на нас. Някои се страхуват, но ние бързо успяваме да ги предразположим да ни имат пълно доверие. Често питат дали има стълби или нещо друго, и аз просто казвам, че обикаляме това място всеки ден, напълно сме запознати с всяко ъгълче от ресторанта и няма какво да им се случи.


Освен че създава работни места за хора с нарушено зрение, което е много важен социален елемент, ресторантът преследва още една цел.

Искаме да покажем на обществото, че тези хора по никакъв начин не отстъпват на никого и изключително добре могат да се позиционират на пазара на труда. България не използва ресурса, който предлагат хората с някакви увреждания, и тя губи от това изключително много – смята управителят на новаторското за България заведение Симеон Петров.

Пламен, Силвия, Милена и Симеон (от ляво на дясно)
След приключване на вечерята гостите могат да видят снимки на това, което са консумирали и да проверят, доколко са успели да разпознаят храната в тъмното.

Идвали са опитни готвачи, критици, всякакви гости и успяват да разпознаят едва 15-30 % от продуктите – усмихва се Пламен Веселинов. – Това не е изненадващо. Свикнали сме първо да възприемаме храната през окото и е много трудно в тъмното да се различат дори зеленчуците или видовете меса. Освен това нашите готвачи работят в стил техно-емоционална кухня, използват над 9 техники в приготвянето на всяко едно от ястията и преобръщат вкуса на всеки продукт.

Част от менюто
Как се справят зрящите хора, когато попаднат в свят на пълна тъмнина, в какъвто живеят хората с нарушено зрение?

Първоначално преминават през период на адаптация, в който се чувстват несигурни, стъписани и притеснени. И всъщност тук идва и нашата задача на домакини, защото много е важно те да бъдат въведени в тъмнината по интересен за тях начин. Хората тук научават много и най-различни неща. Но може би това, което най-много преобръща възгледите и отношението към тъмното и към незрящите е фактът, че самите те, поставени в такава ситуация, успяват да се адаптират, да преодолеят себе си в този мрак. Затова заповядайте при нас, защото тук доказваме, че нарушаването на зоната на комфорт означава нещо хубаво, – кани всички желаещи да се потопят в това невероятно приключение домакинът Милена Костадинова.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30