Получаваме над 80% от информацията чрез очите си. Мисленето, поведението и цялата ни същност се обуславят от това, което виждаме. Представете си обаче визуалното да няма значение.
Останалите сетива се обострят, усещате вкусове и аромати, които не сте предполагали, че съществуват. Не мисля, че преди да го изпита, някой може да разбере какво е усещането да си в пълен мрак, останалите сетива да те превземат и човек да преживее кулинарното пътешествие, разработено от нашите готвачи – казва Пламен Веселинов, собственик на единствения не само в България, но и на Балканския полуостров „тъмен ресторант”, който наскоро отвори врати в София. Името „Тенебрис” идва от латински и означава „мрак, тъмнина”, а идеята е хората да изключат визуалното и за час-два да се потопят в свят, наситен със звуци, чувства, вкусове и допир.
Приключението започва с влизането в „тъмната” част на ресторанта, където в абсолютно непрогледния мрак посетителите трябва изцяло да се доверят на единствените, които тук са в свои води – незрящите хора. Наричат ги домакини.
Не ги наричаме сервитьори, защото тяхната цел не е да разнасят безброй чаши и чинии – обяснява Пламен Веселинов. – Те са домакини, тяхната роля е да накарат госта да се почувства уютно и да са негови водачи в тъмнината. Това не е техният свят. Техният свят не е тъмен. Техният свят е светъл, но те много добре се оправят в тъмнината – категоричен е Пламен.
Освен че създава работни места за хора с нарушено зрение, което е много важен социален елемент, ресторантът преследва още една цел.
След приключване на вечерята гостите могат да видят снимки на това, което са консумирали и да проверят, доколко са успели да разпознаят храната в тъмното.
Идвали са опитни готвачи, критици, всякакви гости и успяват да разпознаят едва 15-30 % от продуктите – усмихва се Пламен Веселинов. – Това не е изненадващо. Свикнали сме първо да възприемаме храната през окото и е много трудно в тъмното да се различат дори зеленчуците или видовете меса. Освен това нашите готвачи работят в стил техно-емоционална кухня, използват над 9 техники в приготвянето на всяко едно от ястията и преобръщат вкуса на всеки продукт.
Как се справят зрящите хора, когато попаднат в свят на пълна тъмнина, в какъвто живеят хората с нарушено зрение?
Първоначално преминават през период на адаптация, в който се чувстват несигурни, стъписани и притеснени. И всъщност тук идва и нашата задача на домакини, защото много е важно те да бъдат въведени в тъмнината по интересен за тях начин. Хората тук научават много и най-различни неща. Но може би това, което най-много преобръща възгледите и отношението към тъмното и към незрящите е фактът, че самите те, поставени в такава ситуация, успяват да се адаптират, да преодолеят себе си в този мрак. Затова заповядайте при нас, защото тук доказваме, че нарушаването на зоната на комфорт означава нещо хубаво, – кани всички желаещи да се потопят в това невероятно приключение домакинът Милена Костадинова.
Снимки: Десислава Семковска и личен архивПо света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..
Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..
В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в България американец кулинар Рори Милър. Тя съдържа рецепти на храни от българските села. Книгата..
Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето..
В Чикаго тази вечер от 18.30 ч. в Културен Център Магура (415 W Golf Rd # 7, Arlington Heights) ще бъде представена книгата "На око" на живеещия в..
На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ..