Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Снимка: cedr.bg

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде.Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там преди пет години, без да има опит в този род дейност. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунава и тогава го решихме”, обяснява Цън Цон. От края на миналата година Цон започва и производство на българско вино, което изнася за китайския пазар. Планира до 2 години да има и собствена изба. „В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят още пратки”, допълва той. Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. „Липсата на тежка промишленост води до извода, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция с много високи показатели по отношение на качеството”, обясняват от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитирани от българска частна национална телевизия.

Още от категорията

Въвеждането на тол системата цели по справедлив модел на таксуване

Тол системата в България ще стартира на 1 март с новите, по-ниски тарифи договорени между правителството и браншовите организации в транспорта . До 12 февруари те бяха в период на обществено обсъждане. Очаква се поправките да бъдат внесени..

публикувано на 18.02.20 в 11:21

Волтова дъга в българската енергетика

Българската енергетика отново е в центъра на вниманието на политическите сили, професионалните среди, медиите и широката общественост. Премиерът Бойко Борисов е против „Зеления пакт“ на ЕС и за запазване на въглищните електроцентрали за..

публикувано на 14.02.20 в 11:24

Закупуването на нов автомобил – все по-достъпно в България

Тези дни агенция БГНЕС съобщи, като се позовава на данни от Пътна полиция и вносители на автомобили, че настъпва промяна в нагласите на българина по отношение на закупуването на нов автомобил. Това все още се случва със слаби темпове и от гледна..

публикувано на 12.02.20 в 13:40