Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът на китайски инвеститори към българското земеделие

Снимка: cedr.bg

Китайските предприемачи в България се насочват най-вече към отглеждането на зърно, царевица и грозде.Например компанията на младия бизнесмен Цън Цон притежава над 4 хиляди декара с грозде в района на гр. Лом. Той купил земята с лозовите насаждения там преди пет години, без да има опит в този род дейност. „Дойдохме тук, качихме се на най-високото място, видяхме Дунава и тогава го решихме”, обяснява Цън Цон. От края на миналата година Цон започва и производство на българско вино, което изнася за китайския пазар. Планира до 2 години да има и собствена изба. „В края на миналата година изнесохме 40-50 хиляди бутилки, сега предстоят още пратки”, допълва той. Според експертите китайските инвеститори са привлечени от ниските данъци у нас. „Липсата на тежка промишленост води до извода, че страната ни е екологично чиста. Практически в нея би могла да се произвежда продукция с много високи показатели по отношение на качеството”, обясняват от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, цитирани от българска частна национална телевизия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25