Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престижна награда за български учен офталмолог

Проф. Кефалов (вторият отляво) със своя екип
Снимка: личен архив

Всяка година американската организация Lighthouse Guild присъжда на един-единствен учен т. нар. Бреслерова награда за изключителни постижения в зрителните науки. В елитния клуб на световните лидери в областта на ретината се присъедини и българинът проф. Владимир Кефалов, който е тазгодишният лауреат.

На церемония през ноември в Ню Йорк проф. Владимир Кефалов ще получи чек за 54 хиляди долара, завещани от филантропа Алфред Бреслър. Той ще премине по червения килим, тъй като е смятан за един от водещите изследователи на очната ретина в света и с работата си е допринесъл за нови познания относно механизмите на многобройните смущения на човешкото зрение, се казва в официалното съобщение. Така ученият става поредният удостоен със световно признание българин, когото тепърва ще опознаваме в родината.

От 2005 г. проф. Владимир Кефалов оглавява собствена лаборатория във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той напуска България през 1993 г., тъй като по това време няма добри условия за наука. Заминава за Бостън, където прави докторантура по клетъчна биофизика, а после специализира в университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор.

Моята лаборатория се занимава с изследването на зрителните клетки в ретината – това са нервни клетки, които поглъщат светлината и се активират, за да започне зрителният процес – разказва проф. Владимир Кефалов. – Опитваме се да разберем как работят те и защо не функционират нормално при очни заболявания и слепота. Опитваме се също така да намерим начин чрез фармацевтични агенти или други видове лечение да направим тези клетки способни отново да отговарят на светлина.

Когато влизаме в тъмния киносалон, първоначално не виждаме нищо, но ако се огледаме наоколо след около половин час, ще установим, че виждаме доста добре. И причината за това е, че клетките са се приспособили към мрака. Но при някои заболявания като дегенерацията на макулата или пък с възрастта този процес все повече се забавя, обяснява ученият, чийто екип от години изследва механизмите на адаптация на зрителните клетки към светлина и тъмнина.

Едно от най-интересните ни изследвания се основава на генната терапия – продължава разказа си проф. Владимир Кефалов. – В мишки компрометирахме процеса на адаптиране към тъмнина по подобие на това, което става в човешката ретина. След това разработихме генна терапия и успяхме с помощта на вирус да заместим дефектния ген с друг функциониращ. По този начин възстановихме функцията на зрителните клетки и мишките започнаха да виждат отново. Този резултат за нас е много важен, защото показва, че има начин подобни изследвания да доведат до коригиране на очни заболявания и при хората.

Според учения в лечението на слепотата вече има обещаващи нови терапии, успешни клинични опити с пациенти и изобщо светлина в тунела.

Технологиите невероятно бързо се развиват – особено в биологичните науки, както и области като генната терапия и стволовите клетки – добавя проф. Кефалов. – Това са все неща, които бяха немислими преди петнайсетина години, а днес използването на генетични манипулации става все по-бързо и по-лесно с напредването на технологиите. Един от подходите е да се вкарват електронни чипове – те заместват ретината, когато тя не функционира нормално и чрез тях пациенти успяват да си възвърнат поне някакво елементарно зрение. Според мен обаче това не е най-добрият вариант, тъй като чиповете никога няма да бъдат толкова чувствителни и съвършени, колкото е човешката ретина. Пътят е по някакъв начин да се предотврати загубата на функцията на ретината или пък тя да се възстанови с биологични начини. Така че в момента нашата област се развива изключително динамично и се надявам, че до 5-10 г. ще имаме огромен прогрес.

Въпреки че си е избрал път, осеян с трудности и невероятни усилия, проф. Владимир Кефалов всяко утро се буди с мисълта колко е щастлив да работи това, за което си е мечтал. Успехът изисква много работа тук, но хубавото е, че той не зависи от другите, а единствено от теб, заключава той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30