Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически турбуленции след скандалните имотни сделки – да, но не силни

Снимки: БГНЕС

В последния ден на март ГЕРБ обяви листа от кандидат депутати, с която заедно със Съюза на демократичните сили (СДС)ще се яви на изборите за Европейски парламент. Днес България има 17 евродепутати, 6 от които са от ГЕРБ. На евровота в края на май ГЕРБ очаква заедно със СДС да спечели 8 евродепутатски места. Една от избираемите позиции в обявената листа е предназначена за СДС, а това означава, че ГЕРБ очаква да увеличи собствените си депутати от 6 на 7. Звучи оптимистично, предвид предположенията за политически турбуленции заради оставките на парламентарния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на двама заместник-министри, подадени и приети след обвинения в придобиване на жилища на съмнително ниски цени. Но оптимизмът на ГЕРБ има своите основания, а с думите удариха ни лошо и заслужено си понесохме шамара, на церемонията по представяне на листата лидерът на управляващата партия и премиер на страната Бойко Борисов даде да се разбере, че смята този казус за приключен. 

Цветанов се оттегля от поста председател на парламентарната група на ГЕРБ, но запазва отговорностите си на втора фигура в партията и ръководител на нейния предизборен щаб. Работата на Цветан Цветанов в парламента поема Даниела Дариткова – досегашен негов лоялен съратник в качеството на шеф на парламентарната здравна комисия и член на изпълнителното бюро на ГЕРБ. Според Борисов, Дариткова има качества да контролира депутатите от ГЕРБ в добрия смисъл на думата. Колкото до заместниците на оттеглилите се от правителството, контрол върху тях ще упражнява премиерът, в чиито качества за това никой не се съмнява.

Не се забелязва и промяна в конфигурацията на отношенията с останалите политически сили. Партньорите на ГЕРБ в управляващата коалиция приемат промените с разбиране. Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров, който често изпадаше в конфликти с Цветанов, не прогнозира трусове след напускането му. Председателят на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов допуска притеснения, че оттук нататък ще има определени проблеми с работата между различните парламентарни групи, но обещава формацията му да подкрепя новия парламентарен лидер на ГЕРБ когато има за какво. Веселин Марешки, лидер на смятаната за опозиционна партия "Воля", която често подкрепя ГЕРБ в гласуванията, също твърди, че ще да работи с Дариткова. Движението за права и свободи деликатно избягва коментари, за да не се меси в работите на други партии.

От БСП заявиха, че смяната на Цветанов е политически фалш, защото вторият в ГЕРБ напуска парламента, за да остане във властта, а целта на оставките е да осигурят комфорт на премиера Борисов до следващ скандал. БСП продължава да иска предсрочни парламентарни избори и, ако остане вярна на заявленията си, дотогава няма да участва в работата на парламента. Което също не внася промяна в предизборната ситуация.

Остава да узнаем прогнозите на социологическите агенции след събитията от тези дни. Според последните, за които вече писахме, едни социолози дават предимство на ГЕРБ, а други – лек превес на БСП. Представени в началото на март в Европейския парламент проучвания сочат, че ГЕРБ би спечелила 35.7 на сто от гласовете, БСП – 35.1 на сто, ДПС – 10.7 на сто, "Обединени патриоти" (ако се явят съвместно) – 5.4 на сто, "Да, България" – 2.4 на сто, "Воля" и "Реформаторски блок" – по 2.2 на сто, АБВ – 1.4 на сто, а други – 4.9 на сто. До изборите за европейски депутати остават по-малко от два месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52