Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството взема мерки за повишаване на качеството на маслодайната роза

Снимка: архив

Правителството одобри проект на Закон за маслодайната роза. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения с неясен сортов състав.

Маслодайната роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck.) е култура c приоритетно стопанско значение за страната ни. Отглежда се за производство на розово масло, розова вода и други продукти, като за преработката на розовите листенца в страната ни има изградени 100 розоварни. Почти 99 на сто от произведеното розово масло е за износ, като България е световно признат доставчик на най-висококачественото розово масло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05