Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството взема мерки за повишаване на качеството на маслодайната роза

Снимка: архив

Правителството одобри проект на Закон за маслодайната роза. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло. Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения с неясен сортов състав.

Маслодайната роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck.) е култура c приоритетно стопанско значение за страната ни. Отглежда се за производство на розово масло, розова вода и други продукти, като за преработката на розовите листенца в страната ни има изградени 100 розоварни. Почти 99 на сто от произведеното розово масло е за износ, като България е световно признат доставчик на най-висококачественото розово масло.

Още от категорията

„Зелена сделка“ или не

Планът на Европейската комисия за ограничаване на глобалното затопляне и превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г. по силата на Парижкото споразумение (т.нар. „Зелената сделка“) не се посрещна с възторг от..

публикувано на 25.02.20 в 12:52

Волтова дъга в българската енергетика

Българската енергетика отново е в центъра на вниманието на политическите сили, професионалните среди, медиите и широката общественост. Премиерът Бойко Борисов е против „Зеления пакт“ на ЕС и за запазване на въглищните електроцентрали за..

публикувано на 14.02.20 в 11:24

Закупуването на нов автомобил – все по-достъпно в България

Тези дни агенция БГНЕС съобщи, като се позовава на данни от Пътна полиция и вносители на автомобили, че настъпва промяна в нагласите на българина по отношение на закупуването на нов автомобил. Това все още се случва със слаби темпове и от гледна..

публикувано на 12.02.20 в 13:40