Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Нетрадиционните великденски яйца, сътворени от български майсторки

| обновено на 18.04.20 в 11:16

Яйцата са неизменен символ на светлия празник Великден. Някогашните традиционни технологии на „изписване” се възраждат, появяват се нови, а сръчните ръце на българските майсторки неуморно творят, превръщайки яйцата в произведения на изкуството. В работата си те използват както естествени черупки, така и основи от най-разнообразни материали.

Великденски яйца с картини на светци изработва Мира Петкова. Основата е керамична заготовка, върху която с огромно внимание се наслагват другите материали. В работата си използва акрилна боя, варак, самосъхнеща теракота. Казва, че техниките не са сложни, но е необходимо време за съхнене на материалите, много важен е и изборът на подходяща картинка. Най-много време отнемат релефните орнаменти, които подчертават лика на светеца и го карат да изпъкне.

От религиозна гледна точка подготовка се изисква дотолкова, доколкото вярваш в Бог и тогава можеш да създаваш тези неща. Атеист не знам дали ще може да ги направи – смята Мира Петкова и подчертава: – Това не са икони, но който желае може да ги освети в църквата. Доставя ми удоволствие да ги изработвам. Всяко яйце е уникално заради различните детайли.

Бод след бод се раждат нежните великденски яйца на Любомира Заркова.

Бродираните яйца са красив акцент към великденската украса и подходящ подарък за хората, които обичаме – казва Любомира Заркова. – Най-често се пресъздават класически мотиви за Великден – яйца, върбови клонки, пилета, патета, зайчета, цветя, а напоследък и шевици, които пресъздаваме от бродериите на нашите баби.



Яйцата, изработени в тази техника, представляват ръчна бродерия, монтирана върху стиропорена основа. Извезаният подходящ красив мотив се поставя от лицевата страна, а от обратната се слага плат с цветя или друг десен, след което яйцето се украсява с ширити, панделки, цветя и пеперуди. По думите на Любомира, най-трудно е оформлението на яйцето и изпъването на панамата така, че да няма гънки и да е центрирана много точно, за да изглежда добре.

Цветислава Лозанова е декоратор, и с времето е усвоила достатъчно различни техники, които развива и съвместява една с друга. В резултат се появяват яйца, поразяващи с разнообразие и творческо въображение.

Рисувам предимно върху дървени яйца, но най-много обичам естествена черупка, като за мен красотата ѝ е в гравирането, защото тогава яйцата изглеждат най-изящни – споделя Цветислава Лозанова. – След като подготвя основата, започвам да рисувам, гравирам, моделирам, правя декупаж. Използвам само материали на водна основа, често работя импровизирано. За гравирането обаче се налага да мисля над модела и да обмислям техниките, за да стигна до финала, който бих желала да получа.



Почти готовото яйце бавно се запечатва с многократно полагане на лак, за да изглежда като порцеланово, с гладка повърхност и дълбочина на изображението, а отделните елементи се подчертават с контури. 

Росица Русева използва старинната техника иглонабиване, или казано по друг начин – рисуване с вълна. Това е традиционен начин на декорация, не само на великденски яйца. Често основата е стиропорена, за да е по-правилна формата на яйцето, но може да се работи и само с вълна.

Използвам чиста българска вълна – уточнява Росица Русева. – Работи се със специални игли, с които се рисува върху яйцето. Повечето идеи се раждат сами, в процеса на работа. А тайната на яйцата от плъстена вълна е в многото любов и търпение, защото човек трябва да ги прави с голямо желание.

Творческият поглед превръща великденските яйца в красиви и оригинални дизайнерски сувенири, в прекрасен спомен, който остава за дълги години, и ни радва с изящност и неповторимост на изработката.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30