Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици организират първото издание на Фестивал на халвата и локума в Ябланица

Тази събота (11 май) на площад „Възраждане” в град Ябланица ще се проведе първото издание на Фестивала на халвата и локума, организиран изцяло от ученици. Те са подели тази инициатива, защото искат да вдъхновят своите връстници към предприемчивост и да покажат, че с упорит труд и образование младият човек може да стигне далеч. С програмата на събитието ни запознава 15-годишният Галин Александров от село Румянцево – един от организаторите на събитието:


Гостите ще могат да дегустират ябланските халва и локум – те са типични за региона и се отличават с традиционния си вкус. Ще има и музикална част с фолклорни песни и танци. В програмата са включени и мотивационни речи към младите хора, както и към по-възрастната аудитория. Предвидени са и презентации за това как производството на халва и локум в град Ябланица се е превърнало в традиция.

Като организатори получаваме подкрепа от страна институциите и възрастните, а идеята предизвиква интерес сред връстниците ни, казва още Галин:

Надяваме се след като фестивалът приключи, местните младежи да са се заредили с доза вдъхновение и желание за организиране на подобни събития и да се видят в същата светлина, в която ще се видим и ние.

Организирането на Фестивала на халвата и локума обаче не е протекло съвсем гладко:

Предизвикателствата, пред които се изправихме, бяха няколко. Едно от най-големите беше образната представа за фестивала. Идеята беше в главите ни като един облак. При срещите ни с ръководството на Община Ябланица, в разговорите ни с местните хора и с производителите на халва, представата за събитието започна да се прояснява. Така започнахме да откриваме пътя, по който да реализираме всяка стъпка от програмата на фестивала. Основните предизвикателства, свързани с организацията, бяха да успеем да се свържем с производителите на халва и локум и да привлечем тяхното участие, тъй като у тях имаше неверие и съмнение, породени от факта, че фестивалът се организира от деца. Въпреки това успяхме да спечелим тяхното внимание. Преминавахме през всяко препятствие чрез срещи с представители на местното управление и с разговори помежду си. Водеща беше представата ни за фестивала, не искахме да изневеряваме на посланието, което искаме да отправим: Ние творим със силата на диалога и нашето приятелство.

Организаторите се надяват основният ефект от фестивала да бъде превръщането му в традиция и въвличане на още подрастващи в подготовката му, заключава Галин Александров:

С нашата дейност целим да пробудим предприемчивостта у младежите и да им покажем добрия пример в наше лице. Искаме да сме свидетелство за това как хора като тях – от села или малки градове, могат да постигнат мечтите си и да работят за осъществяването на живота си  такъв, какъвто искат да го видят. Да знаят, че могат да постигат всяка промяна, която желаят и да повярват, че тя е възможна. Целта ни е да пробудим младежите и да сътворим доверие у възрастните хора към младите, защото ние сме бъдещето на този свят.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00