Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици организират първото издание на Фестивал на халвата и локума в Ябланица

Тази събота (11 май) на площад „Възраждане” в град Ябланица ще се проведе първото издание на Фестивала на халвата и локума, организиран изцяло от ученици. Те са подели тази инициатива, защото искат да вдъхновят своите връстници към предприемчивост и да покажат, че с упорит труд и образование младият човек може да стигне далеч. С програмата на събитието ни запознава 15-годишният Галин Александров от село Румянцево – един от организаторите на събитието:


Гостите ще могат да дегустират ябланските халва и локум – те са типични за региона и се отличават с традиционния си вкус. Ще има и музикална част с фолклорни песни и танци. В програмата са включени и мотивационни речи към младите хора, както и към по-възрастната аудитория. Предвидени са и презентации за това как производството на халва и локум в град Ябланица се е превърнало в традиция.

Като организатори получаваме подкрепа от страна институциите и възрастните, а идеята предизвиква интерес сред връстниците ни, казва още Галин:

Надяваме се след като фестивалът приключи, местните младежи да са се заредили с доза вдъхновение и желание за организиране на подобни събития и да се видят в същата светлина, в която ще се видим и ние.

Организирането на Фестивала на халвата и локума обаче не е протекло съвсем гладко:

Предизвикателствата, пред които се изправихме, бяха няколко. Едно от най-големите беше образната представа за фестивала. Идеята беше в главите ни като един облак. При срещите ни с ръководството на Община Ябланица, в разговорите ни с местните хора и с производителите на халва, представата за събитието започна да се прояснява. Така започнахме да откриваме пътя, по който да реализираме всяка стъпка от програмата на фестивала. Основните предизвикателства, свързани с организацията, бяха да успеем да се свържем с производителите на халва и локум и да привлечем тяхното участие, тъй като у тях имаше неверие и съмнение, породени от факта, че фестивалът се организира от деца. Въпреки това успяхме да спечелим тяхното внимание. Преминавахме през всяко препятствие чрез срещи с представители на местното управление и с разговори помежду си. Водеща беше представата ни за фестивала, не искахме да изневеряваме на посланието, което искаме да отправим: Ние творим със силата на диалога и нашето приятелство.

Организаторите се надяват основният ефект от фестивала да бъде превръщането му в традиция и въвличане на още подрастващи в подготовката му, заключава Галин Александров:

С нашата дейност целим да пробудим предприемчивостта у младежите и да им покажем добрия пример в наше лице. Искаме да сме свидетелство за това как хора като тях – от села или малки градове, могат да постигнат мечтите си и да работят за осъществяването на живота си  такъв, какъвто искат да го видят. Да знаят, че могат да постигат всяка промяна, която желаят и да повярват, че тя е възможна. Целта ни е да пробудим младежите и да сътворим доверие у възрастните хора към младите, защото ние сме бъдещето на този свят.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40