Евроизбори 2019: ГЕРБ и БСП се конфронтират и на последната права на кампанията за евровота

Снимка: архив

Часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в интервю, че в предизборната борба БСП използва похвати от учебник на КГБ, водачът на листата на БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата нови сигнали срещу него. В един от тях се твърди, че преди да стане кмет на София, а по-късно и премиер, Борисов е прехвърлил частния си бизнес на свой братовчед. Борисов увери, че не поддържа контакти с него, но според справки на Йончева в Търговския регистър, докато Борисов е кмет, а по-късно и премиер, братовчедът сключва множество благоприятни сделки с недвижими имоти в столицата. В Бургас на среща с избиратели Йончева язвително коментира, че „от 12 години България върви към ЕС, но дори не се доближава до него. Борисов ни постави не само в кьошето на ЕС, но и изкарва България от Европа.“

На обиколка в Черноморския регион, водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел отново наблегна на темата за фалшивите новини. В Бургас на тази тема бе посветена среща с близо 200 журналисти, студенти, IT специалисти, представители на местната власт. Говорейки за значимостта на цифровизацията като част от ежедневието, Мария Габриел предупреди, че новите технологии са добра възможност за нови услуги, продукти, работни места, но крият и рискове за възникване на разлики между градове, региони и държави. Кампанията на ГЕРБ днес продължава с предизборни изяви във Варна.

На срещи с избиратели в райони, където етническите турци са преобладаваща част от населението, изборният екип на ДПС отново критикува управляващата ГЕРБ за прилагането на двойни стандарти. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пак изтъкна, че заедно с депутатите от ДПС, ГЕРБ защитава езиковото многообразие в Европейския парламент, но в България забранява турския език по време на предизборни кампании. „Нашето единство се нарича ДПС. Каузата ни е твърде голяма, за да се борим помежду си. Ние сме пазителите на мира, стабилността и сигурността в държавата”, заяви пред избирателите Карадайъ.

С платена публикация в различни медии, ВМРО обяви, че броени дни преди евровота реномираният сайт mepranking.eu е публикувал класация за активността на представителите в Европейския парламент. Единственият българин в челните 20 места е заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, което формацията определя като доказателство за упоритата му борбата през последните пет години за защита на българските интереси в Брюксел.

Междувременно Централната избирателна комисия прие и помести на официалния си сайт методически указания за произвеждането и начина за машинно гласуване в секционните избирателни комисии.

Автор:  Стоимен Павлов


Още от категорията

Христо Панчугов

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от..

публикувано на 16.01.20 в 10:57

Парламентарните сили обявиха намеренията си за новия политически сезон

В началото на новата пленарна сесия основните парламентарни групи излязоха с политически декларации за приоритетите си през 2020 г. От ГЕРБ предупредиха, че вътрешните и международни напрежения в началото на тази година налагат да се проявява воля за..

публикувано на 15.01.20 в 13:53

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак далечна изглежда и европейската перспектива за Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция да стане член на ЕС,..

публикувано на 15.01.20 в 12:12