Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушна йога… що е то?

Предизвикателствата в живота не спират, но с йога те са по-цветни и... забавни“ – казва инструкторът по йога Людмил Дренски. Освен извор на здраве и мъдрост, източното учение му помага да преоткрие себе си в редица трудни моменти.

Людмил Дренски по професия е електроинженер. След двегодишно обучение в Националната спортна академия е сертифициран йога инструктор. Срещаме се в йога студиото, където в момента преподава.

СнимкаЙога се появи в живота ми през далечната 1994 г. – спомня си той. – Може да се каже, че беше случайно, въпреки че през годините научих, че няма случайни неща. Всичко започна от едно интервю на Венцеслав Евтимов (основоположник на йога в България, бел. ред.). То предизвика интерес у мен, а може би през цялото това време съм го носил в себе си. Много хора имат история отпреди с йога, от семейство, познати, при мен не беше така. Тя просто се появи и ми завъртя главата напълно. По-късно се срещнах със самия Венцеслав Евтимов, непрекъснато добавях по нещо и така вече 25 години. Въздушната йога бе едно допълнение към моята практика в момента, в който вече не можех да правя йога, поради това че краката ми не можеха да се движат. Имах люлка, която започнах да използвам по-често и това ми даде възможност да не прекратявам практиката си. Преди това преподавах йога и след като видях колко добре ми повлия въздушната йога с люлка, реших да я преподавам и на други.

Оборудването за упражненията с люлка представлява хамаци, закачени за тавана. Произходът на въздушната йога можем да търсим на няколко места в съвременността – от Испания и Америка.

Веднъж един потомствен индийски преподавател по йога дойде в нашето студио и, виждайки люлките, възкликна: „Това е описано още във ведите!“ – спомня си Людмил Дренски. – Тоест, тази практика се споменава още в древни свещени писания, не точно с този тип люлки, но като цяло още от стари времена има случаи, когато за йога са се използвали помощни средства – висене от дърветата или от стена.

Според Людмил Дренски въздушната йога би била подходяща за всички, ако практиката е разработена за конкретен проблем. Ако човек има индивидуални занимания с инструктор, който знае как да работи с люлката, би могло да се проведат занимания с широк диапазон. Груповите занимания не са подходящи за всички, поради различната физическа подготовка на всеки един човек. Въздушната йога е особено подходяща за децата. Повечето от тях нямат никакви задръжки с люлките. Основният проблем е задържането на вниманието, затова йога практиката трябва да им се поднася под формата на игра – споделя впечатленията си инструкторът.

При упражненията с люлките се натоварват всички мускулни групи, освобождават се притиснати нерви, подобрява се функцията на вестибуларния апарат… И все пак Людмил Дренски е категоричен, че резултатите са много индивидуални.

Не бива да забравяме, че все пак въздушната йога, както и йога практиката изобщо, са помощни занимания. Те не могат да бъдат основно средство за лечение, а могат да подпомогнат определен тип лечение – било то алтернативно или традиционно. Някои хора се чувстват по-щастливи и позитивни, други не се чувстват комфортно с люлките. Важен е цялостният режим – ако практикуваш два пъти седмично въздушна йога с люлка и през останалото време не правиш нищо друго, резултатите ще са нулеви, просто ще правиш едни приятни разходки до студиото и обратно. Лечението на което и да е заболяване, е много комплексно. То започва от ума, минава през храненето, духовната нагласа и цялостното осъзнаване на света, в който живеем.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33