Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба и книга разказват за житейските перипетии на емигрантите ни в Аржентина

Историческата българска общност в Аржентина тези дни е обект на внимание в едно от културните пространства на столицата – зала "Проф. Васил Геров" на Националния дарителски фонд "13 века България". В присъствие на множество гости вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е организирано събитието, представи забележителното творчество на българи, прекарали целият си живот в Аржентина, но въпреки това свързани с родината.

Един от тези българи, Стела Сиди, е автор на фотографска изложба под наслов "Обиколка на света за 270 дни", който буди любопитство към личността и историята на една жена, емигрирала заедно със семейството си в Аржентина през 1941 г., когато тя е на едва 3 години. Изложбата е вълнуваща, защото разказва за драматичното презокеанско пътуване, изпълнено с много перипетии и драматизъм, но едновременно със щастлив край. В Аржентина Стела Сиди завършва Националното училище по изкуства в Буенос Айрес и израства до голяма и популярна там личност. В Буенос Айрес остават родителите й, там тя твори, развива се, има семейство, кариера, бъдеще в такава прекрасна страна – каза при откриването на изложбата Илияна Йотова:

Можете да си представите за такова малко дете, какви са били неговите впечатления и какво става, когато години по-късно тя намира дневника на майка си, написан на френски език. На част от паната се виждат ръкописни страници от дневника на нейната майка, описала преживяванията и трудностите, с които те са се сблъскали, когато е трябвало да стигнат до Аржентина. Свързани са с много опасности, напрежения и реални опасения за живота и своята сигурност. Виждаме как такава житейска история намира своето отражение в един особен вид изкуство, в което фотографията се преплита с художествените образи, с други изразни средства, за да бъде в крайна сметка толкова изразително и вълнуващо.



По статистически данни, в момента в Аржентина живеят около 3 хиляди български граждани,  но повече от 40 хиляди души, според дипломатически източници, се определят като наследници на емигранти от ХIX век:



Тогава там стигат първите българи, и не само стигат, а са и пионери за част от регионите и областите на тази голяма страна, където, както четем в техните спомени, буквално са си пробивали път през селвата, за да строят совите къщи, да намерят свой поминък и да се устроят. Голяма част от тях са мислели, че това е нещо временно, че ще се върнат един ден в България, спечелили много пари. Че в България ще отгледат децата си и ще живеят. За съжаление голяма част от тях никога повече не виждат родината. Други за малко се връщат в България, но след това отново заминават за там
.



Миналата година, при среща с Ружка Николова от Аржентина, която е носителка на званието „Българка на 2016 година“, вицепрезидентът Йотова чува за първи път името на д-р Хорхе Мичофф. В края на кариерата си докторът пише книга с увлекателни къси разкази, съдържащи философски размишления, която също, бе представена от Илияна Йотова:

Неговата биография, спомени, неговия светоглед е събран в една книга. Тя неслучайно се казва „Лекар“, защото в нея става дума за Хорхе Мичофф, а зад това име стои Георги Мичов, роден в Борован през 1929г. , който с много емигрантски перипетии стига до Буенос Айрес и там цял живот е работил това, което ние днес наричаме личен лекар.

Интересни са сюжетите на различните случки от практиката му, които разказва в книгата. В предговора, написан от нашата сънародничка Ружка Николова, се разказва за историята на българската емиграция в Аржентина от
XIX в. Искам да благодаря на Държавната агенция за българите в чужбина, която макар и да има оскъдни средства, веднага отговори, че тази книга трябва да види бял свят и това стана буквално за няколко месеца.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37