Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ансамбъл „Акцент“ – 25 години в света на ударните инструменти

Снимка: личен архив

„Една от културните емблеми на гр. Плевен“ – така наричат перкусионния ансамбъл. Съвсем заслужено, разбира се. Младите изпълнители постоянно са ангажирани в професионални музикално-сценични продукции, концерти, конкурси. Началото е поставено от Симеон Серафимов, тогава млад преподавател по ударни инструменти в Националното училище за изкуства „Панайот Пипков“. А вдъхновението идва от проф. Добри Палиев - негов преподавател и кумир, създател на „Полиритмия“, перкусионен ансамбъл от студенти в НМА, в който Симеон е участвал за кратко.


Моята идея беше да създам в родия си град, подобен ансамбъл с най-добрите си ученици, а тук те са много – разказва г-н Серафимов. – Всички, които са преминали през „Акцент“, имат много добра реализация, повечето са в чужбина, за съжаление. Затова пък те популяризират нашата култура навсякъде в Европа, в САЩ. Поддържаме връзка, виждаме се, от тях научавам новостите в областта на ударните инструменти, старая се да съм близо до тях и да ги подкрепям. Сред тях са Орлин Гергов – преподавател в Мадрид, Светослав Стоянов – в университета в Маями, САЩ, нашата дъщеря Василена, която 14 години живее в Париж, преподава там и в Лозана, Кирил Ангелов – в САЩ, Владимир Петров – тимпанист в „Брукнер оркестър“, Австрия, много са … С „Акцент“ сме печелили много награди на международни конкурси, свирили сме на редица престижни фестивали у нас и по света. Италия, Гърция, Франция, Унгария са само част от страните, в които сме концертирали. Ансамбълът дължи развитието си и на моята съпруга Августина Серафимова, която от години прави всички аранжименти, ние заедно сме ръководителите на този ансамбъл.


Августина е завършила Теоретико-композиторския факултет на НМА и години наред преподаваше в НУИ „Панайот Пипков“ теоретични дисциплини, музиколог е на Плевенската филхармония, участва активно в организацията на почти всички музикални събития в града.

Може би любовта ми към ударните инструменти започна още в Музикалното училище в София, което съм завършила, там мои съученици бяха Антонин Бжечка, Борис Динев, Искра Палиева, свирила съм с тях още тогава – споделя тя. – Присъствала съм на някои от първите репетиции на „Полиритмия“, които се провеждаха в мазето на Музикалното училище в София, първо с диригента Димитър Манолов, после с Емил Табаков. Харесвам ударните, много са атрактивни, може би защото в повечето случаи свирят ансамблово и впечатляват публиката. След като завършихме НМА и дойдохме в Плевен, се родиха нашите дъщери и аз посветих времето си на тях. Когато децата ни поотраснаха, започнаха да свирят на ударни инструменти и съвсем естествено цялото семейство се включи в работата на ансамбъла. Това, което ме води при избора на репертоар, е първо да „чуя“ пиесата темброво, да преценя дали е възможно тя да бъде „поставена“ на ударни инструменти и каква звучност може да се постигне. Например хорали на Бах за две маримби, звучи прекрасно. Или Хендел сонати – за вибрафон, ксилофон… В школата, създадена от Добри Палиев, българската музика е застъпена много широко, децата свирят с лекота неравноделни размери, не е трудно да се адаптират пиеси от наши композитори.

Кабинетът, в който г-н Серафимов провежда уроците си, както и репетициите на ученическия ансамбъл, е светъл, уютен и препълнен с най-различни инструменти.

Инструментариумът ни е наистина професионален, всички инструменти са от световноизвестна фирма – пояснява той. – Августина подготви проекти и спечелихме средства за тях около второто и третото издание на „Фестивала за маримба и ударни инструменти“, който организираме през две години в Плевен. В нашето училище разполагаме с всичко, което е необходимо, смело мога да кажа, че най-добрата материална база е тук.


Своят четвървековен юбилей „Акцент“ отбеляза с концерт през пролетта. Предстои и сериозна програма, която ще младите музиканти ще представят в зала „България“ през есента.

Снимка: Албена Безовска


Още от категорията

Милка Андреева – един златен глас от Странджа

Тази година именитата ни странджанска певица празнува 70-годишнината си със заслужени успехи и награди. Особено ценено е старинното ѝ пеене – образец за верен стил на странджанската традиция. В соловия си репертоар никога не допусна промени в мелодията и..

публикувано на 19.11.21 в 09:15

Биг бендът на БНР представя музика на Михаил Йосифов

На 18 ноември, в Първо студио на БНР, е поредният концерт на Биг бенда на Радиото, този път с диригент Михаил Йосифов – блестящ тромпетист, композитор, лидер и участник в различни джаз формации, преподавател в НМА „Панчо Владигеров“. Програмата е..

публикувано на 18.11.21 в 09:00

„Ванилия“ – обновената песен на Графа

Преди дни Владимир Ампов-Графа представи своята песен „Ванилия“, със специалното участие на известния ни цигулар Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър. Музиката, текстът и аранжиментът са на Графа. Всъщност, „Ванилия“..

публикувано на 16.11.21 в 09:45