Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българин разработи нов метод за борба с раковите клетки

Снимка: czpz.org

Българският лекар Владимир Жаров и екипът му тестват собствена система за борба с рак на кожата. Създателите на новия метод доказват, че при 27 от 28 пациенти, системата им засича туморните клетки 1000 пъти по-добре от сегашните технологии. Големият успех на тяхната технология обаче е, че успява да унищожи голям процент от клетките, разпространяващи рака в реално време.Ако продължи да се развива, инструментът, който екипът е създал, може да осигури безвредно и неинвазивно засичане и унищожаване на такива клетки още преди те да образуват нови тумори в тялото. Устройството, наречено цитофон, може да изследва литър кръв за около час, без кръвта да напуска тялото.


Още от категорията

Заради Covid-19 е повишен интересът към противогрипните ваксини

Завишен е интересът тази година към противогрипните ваксини , каза за БНР председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. В аптечните складове има около 70 000 ваксини, голяма част от които са за медиците в страната, които са..

публикувано на 20.10.20 в 06:15

България се включва в „Европейска нощ на учените 2020“

С проекта „Един ден в живота на академика “ от 20 октомври България започва участието си в инициативата „ Европейска нощ на учените 2020 “ .  В поредица от срещи ученици ще се запознаят с работата на най-изявените български изследователи и ще..

публикувано на 20.10.20 в 05:25
Николай Хаджигенов

Лидерите на протестите са готови да влязат в политиката

Ако цената да свалим ГЕРБ и да превърнем държавата в съвременна и европейска е ние да нагазим в калното блато на политиката, то вероятно ще я платим. Това каза пред сайта „Свободна Европа“ един от лидерите на антиправителствения протест адвокат Николай..

публикувано на 19.10.20 в 19:51