Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици създадоха електромобил с форма на компютърна мишка

Снимка: http://faragency.bg/

Ученици от Бургас създадоха електромобил, чийто дизайн е вдъхновен от компютърната мишка. Той е едноместен и може да измине 160 километра с едно зареждане. В началото на месец юли предстои електромобилът да участва в международно състезание в Лондон. Идеята за създаването му се родила след като преподавателят по електроника Красимир Кънчев посещава международно състезание за енергийна ефективност в Истанбул, където вижда най-новите достижения в този сегмент на автомобилостроенето. Според Кънчев, проектът на учениците му по нищо не отстъпва на тези на останалите отбори. Автомобилът е изграден от фибростъкло и алуминий, гумите му са от велосипед, а купето е обзаведено с кожа и оборудвано с таблет, на който могат да се следят всички показатели на автомобила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05