Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скалните открития на Румен Зиновиев: в търсене на връзка между съвремие и древност

10
Профилът от стаята с нишите - Община Невестино Кюстендилско, антропоморфна фигура

По професия Румен Зиновиев не е геолог, нито изследовател на древни култури. Но постоянно е на път из България в търсене на древни светилища, олтари, загадъчни скални форми. Всичко започва преди пет години, когато новото му увлечение го връхлита като „мълния“:

С приятели отидохме до Стрелча в Средна гора. Там има голямо струпване на странни скални форми, много от които са дело на човешка ръка. Когато ги видях, изведнъж почувствах необходимост да откривам нови такива неща. Насочих се основно към Кюстендилския регион, където е моят корен. Всички знаят за мегалитите в Странджа, Рила, Пирин, Средна гора. Помислих, че не е възможно в моя край да няма такива, тъй като някога хората са изповядвали религиите си чрез камъка, дървото, водата, огъня.

Цар Жаба - Община Невестино  Кюстендилско, зооморфна фигура
В архива си вече има няколкостотин скални обекта и планира да издаде фотоалбум, за да видят хората, колко мистерии има в България. Към обектите понякога го насочват местни жители. Те знаят тези места, но не им придават значение, не са забелязвали изсичанията по тях, улеите, нишите, споделя Румен. По обектите търси следи, подсказващи човешка намеса.

В тези скали припознаваме наша дейност и емоция – дупки, ниши, шарапани с правилна форма. Камъкът е много здрав и няма как природата да е издълбала в него съвършен кръг, триъгълник, пресичащи се линии, понякога дори човешки образи. Виждаме пред себе си една статуя на практика - например цар с очи, нос, уши, устни, или животни – голяма скала, изваяна като риба, посочва Румен Зиновиев:

с. Долна Козница - Кюстендил
Идеята ми е да откривам онова, което природата за момента не ни показва. Стигам до заключението, че тя е доста мъдра, защото специално прикрива от нас неща, които можем да унищожим. Много са примерите за обекти, открити, а после катурнати или взривени от иманяри. Такъв пример е светилището Кръстати камен в Кюстендилско – голям каменен кръст от предхристиянско време (по земите ни е имало християни и преди християнството да стане официална религия). Човек, ако се порови, ще види какви щети нанасяме, ние, хората, на тази древност.

с. Раждавица Шегава - Кюстендил
Споделя, че има неща, които привличат погледа, но е сложно да разбереш, дали са плод на човешка дейност или игра на природата, а ако е дело на човек, как той е могъл да сложи многотонни камъни в една особена конструкция, която днес със съвременните машини трудно може да се постигне.


Това са обекти на хиляди години – антропоморфни и зооморфни фигури, и други, наречени от мен „съоръжения““, класифицира скалните форми събеседникът ми. Смята, че днес ни е сложно да ги разгадаем, защото сме загубили до голяма степен връзката с древността. Един от факторите за това според него е религията: Вие знаете, всяка религия унищожава предната. Върху нея изгражда своя постамент. На много места в България върху светилища са изградени християнските църкви. И при мюсюлманите е същото, казва Зиновиев. Много неща още крие нашата земя, е убеден той: В Земенското дефиле, например, има невероятни скали. Но човек трябва да има очи, за да ги види. Често ракурсът към даден обект играе голямо значение. Там аз видях огромна глава на воин или жрец, строг човек, с очи, нос, брада и коси, с шлем.


Жрецът Войн - Земен, антропоморфна фигура
Друг интересен обект е скала, пак като човешка глава, но, погледнато отстрани, точно по средата на главата има абсолютно кръгла като месечина дупка. Върху скалата има друга дупка, която се свързва с първата, и, гледайки през тях, виждаш небето.

Всевиждащият - Община Невестино  Кюстендилско, антропоморфна фигура
В Средна гора пък има две скали една до друга. Не ти е необходима фантазия, за да видиш милувка между мъж и жена. Тя е под него с притворени очи и лека усмивка, а той отгоре я гледа.

Завинаги - Старосел, Хисаря, антропоморфна фигура
Днес Румен се чувства щастлив, че е намерил движеща сила в живота си. Щастие е, твърди той, да намираш неща, които другите не са открили, както и да се докосваш по някакъв начин до емоцията на древните.

Снимки: Румен Зиновиев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40