Величието на старата българска столица оживява с битки и кулинария

Снимка: www.царевец.com

В крепостта „Царевец“, Велико Търново, започва 5-то издание на международния фестивал "Средновековен Търновград"/ 29 юни - 01 юли/. Тази година форумът се свързва с 800-годишнината от управлението /през 1218-1241/ на великия български цар Иван-Асен Втори. Тогава градът достига до истински разцвет, а България се нарежда сред големите империи и кралства в Европа. За начало на програмата са предвидени концерт и огнено шоу "Звезди над средновековен Търновград" в Двореца на Царевец. Във възстановките на исторически събития през почивните дни ще участват над 140 „реконструктори“  от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна. Тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците ще приготвят на място ястия от епохата на Второто българско царство, от Византия, Англия, Русия, Скандинавския регион и Средиземноморието. За посетителите ще има дегустации на медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век. За първи път ще се проведе боен турнир, показващ изкуството на болярите – български благородници и военачалници през Средните векове.

Още от категорията

Знаковата сграда на Историческия музей в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер

Архитектурни бижута на Русе

Русе е един от българските градове, чиято история може да бъде проследена до дълбока древност. Фактът, че е разположен на брега на река Дунав, обуславя поселението в района както преди, така и след Христа. През хилядолетната история на..

публикувано на 05.12.19 в 13:36

Архивът на Зографския манастир крие още много тайни за учените

Съкровищницата от документи, ръкописи и печатни книги, които Зографската света обител съхранява от векове, събра на международна конференция в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” учени от Европа и Америка. На форума те представиха последните..

публикувано на 22.11.19 в 12:34

Иконите разкриват красотата си в специализирано издание за незрящи хора

Християните носят Господ в сърцето си, но и жадуват да се докоснат до Боговдъхновеното изкуство чрез красотата на музикалните произведения и образите на светците. Посветилите се на църковно служение пък се опитват да намерят пътя до жадната за..

публикувано на 21.11.19 в 12:37