Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид

Снимка: архив

В дните от 29 юни до 3 юли за 4- ти пореден път ще се проведат Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид.  Целта им е да популяризират традиционния български певчески и танцов фолклор в разгара на туристически сезон в северномакедонския град. Фестивалните дни предвиждат богата културна програма, изложба с български фотографии на автентични носии, кръгла маса на тема "Фолклорътна Балканите" с участието на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Северна Македония.

Две са конкурсите вечери, в които участници от цяла България ще премерят сили в различни категории, като общият брой на изпълнителите надхвърля 600. Председател на журито е д-р Маргарита Кръстева, фолклорист от НБУ.

Организатори на празника на българския фолклор в Охрид са Асоциацията за култура и изкуство „АРТ Вивенди“ – Охрид и Фондация „ЖАР-C“ от България. Събитието се провежда с подкрепата на Посолството на Република България в Северна Македония, сдружение “Македонско-българско приятелство“ и Нов български университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37