Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български учени предлагат стратегия за развитието на изкуствения интелект

Снимка: techopedia.com

Учени от Българската академия на науките представиха в Министерския съвет рамка на Национална стратегия за развитие на изкуствения интелект. Документът цели да подпомогне изработката на Национална стратегия за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г. Предложенията на учените засягат пазара на труда и новите изисквания за дигитална компетентност, промяната в ученето и придобиването на квалификация. Обръща се внимание и на социалната значимост при интегриране на технологиите на изкуствения интелект в производството и публичния сектор, както и появата на нови видове работа и отпадането на определени дейности. Разгледани са три специфични области за внедряването на изкуствения интелект - здравеопазването и публичните услуги, опазването на околната среда, земеделието и животновъдството .


Още от категорията

За онлайн децата и четенето

Денят на детето е добър повод да забравим за малко ежедневните грижи и да обърнем внимание на децата си. Добре би било ако го направим с искрено любопитство - само така можем да научим наистина много докато сме около тях. Неусетно ще разберем какво..

публикувано на 01.06.20 в 11:50

Социални организации помагат на “невидимите” деца

Виждали сме ги опърпани да протягат ръка за милостиня, с ловки пръсти да издърпват портмоне в претъпкания трамвай, да се скитат с боклуци под ръка, та дано изкарат няколко монети от вторичните суровини. И ние, първични в реакциите си, избухваме,..

публикувано на 01.06.20 в 10:48

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато..

публикувано на 01.06.20 в 06:05