Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавленията и спортът бяха във фокуса на първия приключенски фестивал в Боровец

На 20 и 21 юли в курорта Боровец малки и големи взеха участие в новия фестивал, посветен на планинските приключения. В програмата бяха включени богат набор от дейности, подходящи както за напреднали, така и за начинаещи. Александра Айвазова – част от организационния екип, описва носещите вълнение предизвикателства:

През почивните дни се състояха атрактивни полети с балон с горещ въздух. Всички гости имаха възможността да полетят над Рила и да я видят отвисоко. И през двата дни проведохме работилници по планинско колоездене на три нива. Едното беше по фамилното трасе, което е подходящо за начинаещи и за семейства с деца. Имаше и спускания по downhill трасетата в курорта, които са екстремни, и към тях се присъединиха и хора, които не се бяха спускали преди. Те имаха възможност безплатно, с инструктор, да направят своите първи стъпки в този вид спускания. Организирани бяха и занимания по скално катерене на катерачния обект „Водохващането“ – отново както за новаци, така и за хора с опит. Йогата на открито беше за търсещите отпускане, релаксация и по-спокойна практика в планината.



Децата участваха в едно много забавно и оспорвано състезание по колоездене по специално подготвено трасе.




Радваха се и на въжения град и детския кът. Проведоха се и състезания по стрелба с лък за деца и за възрастни. Най-добрите си тръгнаха с награди. Посетиха ни и от планинската спасителна служба с техните кучета-водачи. Спасителите даваха съвети как да осигурим безопасността си в планината.



Към фестивала се присъедини и една от най-нашумелите български блогърки за пътешествия – Ели Иванова, която представи своята книга „52 екопътеки за всеки.

Основната цел на първия приключенски фестивал в Боровец е спортът и забавленията в планината да станат достъпни за абсолютно всички – независимо от уменията или интересите им. Че тя е постигната, свидетелстват стотиците положителни отзиви, които организаторите са получили и продължават да получават. Затова екипът вече се готви за следващото издание на приключенския фестивал, казва Александра Айвазова:

Намерението ни е той да се превърне в ежегодна традиция, посветена на всичко, свързано с планината и забавленията на открито. Амбицията ни е догодина да имаме още повече активности, за да могат да се включат повече хора. Имаме идеи за допълнителни забавления за деца и във високите части на планината.

Защо обаче именно зимният курорт Боровец е бил избран за подобен тип фестивал?

Курортът всъщност е възникнал като лятна дестинация. Всички знаем колко атрактивен е той през студените месеци с условията за зимни приключения. Но и през лятото планината ни предлага голямо разнообразие от активности и осигурява спокойна, но в същото време активна ваканция навън. Боровец предоставястрахотни възможности за разнообразни дейности – каране на велосипеди, катерене, пешеходни турове, спорт, игри… Те, в съчетание с уникалната локация /на 60 километра от столицата София- бел.ред./ и природа, го правят неподражаема дестинация. Той е точно толкова активен през лятото, колкото и през зимата, тъй че Боровец е чудесно място за такъв тип мероприятие.

Снимки: Adventure Fest Borovets 2019



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05