Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната агенция за българите в чужбина отличи участниците в своите три детски конкурса

Още от създаването си през 1992 г, Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ се стреми да съхрани и подпомогне възпитанието на българските деца зад граница и да допринесе за духовното единение на всички наши сънародници зад граница. Тя поддържа контакт с множество български организации, асоциации и дружества, младежки обединения, издирва и систематизира сведения за нашите общности по света. През настоящата година Агенцията продължава своята упорита работа в тази насока и организира много събития, сред които конкурсът „Българка на годината“ и „Спартакиада“ в Приморско, в която участваха над 150 деца от българските общности в Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия. Освен това Агенцията подпомогна издаването на две книги, разказващи за живота на българин в Аржентина и на банатските българи. В интервю за Радио България, изпълняващият длъжността председател на ДАБЧ Димитър Владимиров коментира, че:

От създаването на агенцията до днес, може би има над 1000 български организации в чужбина, с които си комуникираме и им помагаме с каквото можем. Осигуряваме книги и патриотични материали за децата, както и народни носии за танцовите състави. Помагаме и за неделните училища като работим в синхрон с Министерството на образованието и науката. Последният разговор, който имахме по тази тема беше с нашия посланик в Мексико, където в момента се създава българска организация и прохожда едно ново неделно училище.

Едно от ежегодните събития на ДАБЧ са и трите детски конкурса, в които български деца от всички краища на света, се състезават за награди за песен, рисунка или произведение, посветено на България. Тазгодишното издание предложи оспорвана надпревара и в трите конкурса. През годините, литературният конкурс, носещ името на писателя Стефан Гечев,се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. Произведенията, които изпращат участниците от различни възрастови групи могат да бъдат както поезия, така и проза. Първа награда за поезия, в категория от 6 до 10 години, получи Михаела Тасева, ученичка в 4 клас на БНУ „Аз съм българче”, Бремен, Германия. В категория „Проза“, първа награда в тази възрастова група, получиха Виктория Богдева от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди”, Болград, Украйна и Дмитрий Николаев от Молдова. Наред с литературния конкурс, интерес предизвика и този за песен, носещ името на българската народна певица Любка Рондова. Условието за участие в него е участниците да представят по две песни, една от които да е народна, а другата – на български изпълнител по техен избор. Изборът на журито определи първата награда за съвременна песен в категория от 5 до 10 години, да бъде присъдена на Жозефин Шор от Българското училище „Пейо Яворов“, към посолството на България в Брюксел. Първа награда за своето изпълнение на фолклорна песен, получи Ангелина Мъсан от Българско неделно училище „Родолюбие“ в село Табаки, Украйна. Едно от децата, наградени за своето изпълнение бе и Татяна Касапова, която получи втора награда в категория 15-18 години. Освен с глас, тя привлече вниманието и с премяната си, тъй като бе единствената, избрала да облече народна носия, за да изпълни песента си. Минути, след като взе отличието, тя се представи пред Радио България:

СнимкаКазвам се Татяна Касапова и съм на 16 години, от град Болгар. Занимавам се с пеене от 7 години. Мотивираха ме да участвам моите родители и брат ми и новите хубави песни. В България идвам за първи път.

Всяка година изпращам музикални композиции на диск. Посещавам неделното училище „Аз Буки Веди“, а моя учителка е Мария Степановна Папазова.

За мен, България е моята родина, а за да дойда да живея тук, трябва да завърша 11 клас и да се запиша в Музикалната академия в София, тъй като ще се занимавам с музика.

Победителите от трите детски конкурса, може да видите тук.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25