Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Село Старо Железаре отново е домакин на Стрийт арт вилидж фестивал

Снимка: plovdiv2019.eu

В колоритното пловдивско село Старо Железаре се провежда традиционният фестивал за стенна живопис и авангардно изкуство „Старо Железаре стрийт арт вилидж фестивал“ /до края на август/. В селото има 400 жители. Всяко лято инициаторите на проекта – художниците Катаржина и Венцислав Пирянкови – с техни студенти от полския град Познан, преобразяват населеното място, рисувайки на открито върху стените на къщи и огради.Темата на фестивала през 2018 г.- „Музеят на модерното изкуство МоМА от Ню Йорк в село Старо Железаре“, предизвика широк отзвук не само в България, но и по света. Портрети на местни хора бяха изобразени редом с произведения на световноизвестни художници. Водеща през 2019 г. е идеята за футуристичната утопия, а това издание на фестивала включва художествени акции и театрален пърформанс.

Още от категорията

"Бягащият човек" – да погледнем света с отворени очи

20 авторски плаката и 10 експериментални филма на 14 графични артисти, обединени в един културен проект връщат фокуса на обществото към проблемите, битието и съществуването на "Бягащият човек" (The Running Ones) тук и сега. Артистичната..

публикувано на 30.11.23 в 12:50

Отличиха българка от Испания в конкурс за кулинарни книги

"Готварска книга за големи деца“, с рецепти и илюстрации от българската авторка Аля Маркова, спечели два приза от международните награди Gourmand World Cookbook Awards. Това съобщават издателите от „Лист“. Призовете са в категориите „Илюстрация“ и..

публикувано на 27.11.23 в 17:25
Кольо Карамфилов (1963 - 2014)

Изложба в памет на Кольо Карамфилов в Пловдив

В пловдивската галерия "Люнион" е открита изложба, посветена на един от знаковите творци в българското съвременно изкуство – Кольо Карамфилов. Тя ще остане отворена за посетителите до 15 януари 2024 години и е посветена на 60-годишния юбилей, който..

публикувано на 26.11.23 в 09:10