Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да правиш кино с мобилен телефон е възможно

Възможностите на съвременните мобилни телефони са все по-големи, а идеите, които можем да реализираме с тях – все по-мащабни. За това свидетелства и конкурсът за филми, заснети със смартфон - Huawei Smartphone Film Festival.

Първа награда спечели екипът, създал 10-минутния „Любовен час“. Филмът, по сценарий на Людмила Йорданова, разказва романтичната история на един сомнамбул, открил своята сродна душа насън. В ролята на режисьор и оператор на филма се превъплъщава журналистът Слави Ангелов, а монтажът е на Методи Андонов. Филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов спечели второ място и се отличи като най-забавния от конкурсната програма. Според сценариста, историята е вдъхновена от американските комедии от 90-те. Трето място спечели филмът „Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпреварата - Лидия Юлианова, която е едва на 18 години. Специалната награда бе присъдена на стоп моушън анимацията „Връх“, чието заснемане, според автор ѝ Стефан Войводов, е отнело по 12 часа всеки ден в продължение на месец.

В хода на конкурса 5-членно жури избра 11 финалиста, които получиха смартфон и един месец да реализират идеята си. Във втория етап беше представянето на продукциите и определянето на победителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Варненският държавен архив илюстрира във фотоси модата от средата на XIX до средата на XX век

“Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX до средата на XX век” е името на изложба, която от днес привлича вниманието на посетителите във варненския Държавен архив. Над 120 снимки проследяват промяната в облеклото, аксесоарите,..

публикувано на 12.08.24 в 07:00

Кино "Влайкова" представя класики от България и света в есенната си програма

Кино "Влайкова", което е един от най-старите действащи киносалони в столицата, ще зарадва любителите на българските и световните кино класики. Програмата "Кинокласики в кино Влайкова" започва през септември и ще продължи до края на годината...

публикувано на 11.08.24 в 10:20
Соня Йончева

Соня Йончева получи наградата “Златен век” за изключителен принос в културата

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева получи наградата “Златен век” – огърлие, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. Церемонията се проведе на сцената на Летния театър във..

публикувано на 11.08.24 в 10:03