Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Стойчева - за дързостта да живееш като добър и отговорен човек

Снимка: catshomesf

Когато човек излъчва любов и живее в хармония, не му стига да раздава обичта си само на хората, а обгръща с нея и света около себе си. Силвия Стойчева, доброволец в кампания за спасяване на диви животни, вижда смисъл в грижата за беззащитни животни, попаднали в някой от „капаните“ на големия град.Тя е сбъднала мечтата си да успее в професия в света на модата и медиите. Преди години напуска „арената на суетата“, за да се посвети на друга своя младежка приумица – да има свое артистично заведение, където да събира приятели и съмишленици. Твърди, че когато спасиш едно животно, не спираш до тук, а искаш да помогнеш и на второ, трето…

Наше задължение е да обичаме, да раздаваме любовта си и да не очакваме нищо в замяна. За мен тя се състои в това да помогнеш, да даваш и да си съпричастен. Към животните трябва да се отнасяме като към членове на обществото ни. Всяко животно на тази планета има своята роля, дори тези, които не харесваме. Това са важни неща, за които рядко се замисляме. Хората от клиниката за лечение на диви животни са едни от най-добрите ми приятели. Чрез тях виждам колко много са животните, които страдат, заради безхаберието на хората. Много често с лека ръка унищожаваме домовете им и с това ги обричаме на смърт, поставяме ги в безизходица. Най-честите пациенти са малки катерици, паднали от клоните на отсечено дърво.

Обикновено човек не се замисля колко опасни могат да бъдат различните пластмасови и плексигласови прегради, които объркват животните.Поставяме ги навсякъде където ни хрумне, сякаш животните изобщо не съществуват. Като последствие от нашияградски егоизъмптици се блъскат в огледалните прозорци на високите сгради и умират. Силвия е категорична, ченай-голямата заплаха за животните в града саавтомобилите.

Случвало се е да спасявам гълъб, блъснат от кола.Той беше пострадал и от страх влезе в магазина наблизо. Аз затворих вратата и помолих хората да не се страхуват, а да уловят и поставят птицата в кашонче. Малко странно ме погледнаха, но изпълниха молбата ми. После го занесох във ветеринарната клиника. Така започна приятелството ми с доброволците, които помагат на животни в беда. Спасихме и прилеп, който през деня по странен начин висеше на една жица в София. Опитвам се да бъда полезна и чрез организиране на благотворителни кампании. Искам да науча и децата, които естествено са най-развълнувани от съдбата на някое спасено животинче, да не са егоисти, а да се грижат за света, който ги заобикаля. Ако тази идея залегне в училище, те ще станат по-отговорни за своето бъдеще като възрастни.

Често на Силвия се случва да чува обвинения, че е загуба на време да се грижиш за бездомни животни, когато толкова много деца и възрастни живеят в недоимък. На този аргумент тя отговаря с думите на големия писател и хуманист Виктор Юго: „ Аз нямам две сърца, с едното да обичам хора, а с другото животните“.


Ако си човек, който обича, обичаш целия свят. Затова участвам в много благотворителни кампании, насочени основно към деца. Неотдавна събирахме средства за оборудване на жилища за сираци. С фотографката Вили Каймаканова - Ножарова организирахме изложби и търгове в благотворителната кампания „Да оставим следи“. Със събраните през годините средства, вече е закупена една педиатрична линейка, предоставена на болница „Пирогов“ през 2018 г. У нас нямаше нито една линейка, специализирана за транспорт на бебета в кувьоз и на малки деца. Искахме да помогнем за бърза специализирана помощ, в случай, че се касае за спасяване живота на най-малките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00