Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание „Изживей България“ черпи вдъхновение от българските традиции

4
Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”

Предстои да излезе от печат вторият брой за 2019 година на списание „Изживей България“. Темата на броя са шевиците, дава информация в аванс издателят д-р Светлана Радева. Самата тя е омагьосана от красотата на родните бродерии, благодарение на своята баба, която слага иглата в ръцете ѝ още на четири годишна възраст. Акцент в броя ще бъдат схеми на шевици, изработени от Маша Казанджиева. Коя е тя?

Хърватка, работила преди близо век в Кюстендил, тя е жена с изключителен принос към българската традиционна култура, но за съжаление в момента е известна на шепа хора в България. Схемите са 27 на брой, подходящи са за бродиране. За всяка една има описание от кой край на България е и с какви конци е работена. Маша Казанджиева е немски възпитаник и основната част от работите ѝ са отпечатани в Германия, дори частите от албума, който ние представяме, са публикувани в Берлин. Специално държа да подчертая, че материалът се случва със съдействието на Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Какво още е известно за Маша Казанджиева и нейния принос към опазването на българската шевица?

След старателно ровене в каталозите на библиотеките, единствената информация, която намерих за нея е в един годишник на Девическата гимназия в Кюстендил от 1911-12 г. По това време тя е била учителка в девическата прогимназия в града, преподавала е немски език и на момичета от 7-ми клас в гимназията. Пише, че има висше образование по рисуване и че е родом от Хърватия. Ясно е, че пристига през 1908 година в Кюстендил, след като се омъжва за местен гражданин.


През 1912 година Маша Казанджиева предоставя ръчно изработен албум с български шевици за одобрение в Министерството на просвещението, но той е загубен. Тя прави втори, от който до нас са достигнали два екземпляра. Те са изключително подходящи за всеки, който обича бродерията. Дори начинаещият много добре ще се ориентира във везбените техники и цветовете. Това са осем листа, на чиято лицева страна е цветната рисунка върху карирана хартия, представяща специфични бодове - някои типични за България, други – характерни за Самоковския регион, подобно на един контурен бод, който се среща само там. Общо 55 са представените схеми в албума, като за всяка пише от коя част на облеклото е – ръкав, пола, пазва. Лично за мен този албум е изключително ценен и от гледна точка на периода, в който е създаден. Това е време на голямо разместване на населението в България и Маша Казанджиева прави моментна снимка – какво се носи в кюстендилско, в самоковско и в района на Банско и Разлог.

На корицата на новия брой на сп. „Изживей България“ ще видим ансамбъла за народни песни и танци “Пазарджик”, създаден през 1962 година. Иванка Паунова диригент на хора, представя традиционни кулинарни рецепти от Пазарджишкия край „илязник“ /десерт с тиква, прясно мляко, яйца и захар/, никулденски шаран с кисело зеле и др. Георги Андреев, главен диригент на Ансамбъл „Филип Кутев“, прави интересен коментар за връзката между оръжията и музиката, но няма да издавам, за да прочетете списанието, загатва Светлана Радева:

Ансамбъл „Филип Кутев“
В броя представяме акад. Венко Александров един от водещите български анестезиолози и в същото време човек, изкушен от писането, тълкуващ народните песни.

Нов поглед към ракията с колоритни вицове за българската високоградусова напитка предлага доц. д-р Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив. Обръщаме внимание и към друга традиционна за българина напитка - бозата, която доскоро е правена по съвсем старинен начин в Радомирско. Пускаме и материал за библиотеката в Търговище, която отбеляза 60 години от създаването си.

Списанието се списва на български и английски език и стига до своите читатели по света в електронен вариант, и на хартиен носител - в България.

За да стигнем до по-качествено разпространение на списанието, обявяваме промоционален абонамент*, при който на цената на четири книжки – 19.96 лева, нашите читатели получават като бонус и двете книжки от миналата година. В тази цена е включена и доставката до всяка точка на България. Подобно е положението и с електронното издание.

* За абонамент – банков превод по сметките на списанието: BG90UNCR70001523289554 BIC: UNCRBGSF

За справки: тел. 0894360345 и 0887320239

и e-mail: radeva_66@abv.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35