Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите рибарски истории и традиции привличат туристи по Българското Черноморие

Снимка: Радио Бургас

Опитни плетачи на мрежи ще разказват истории за живота и труда на хората в старите рибарски селища, част от които са добре запазени по крайбрежието. По идея на бургазлии, които искат да запазят жив този стар занаят, през следващия летен сезон в истинска атракция за туристите ще се превърне рибарското селище Ченгене скеле. Разположено на 15-тина километра от Бургас, в красивия Цигански залив, селището предлага досег до романтиката на рибарската професия и борбата на човека с морската стихия. Там се намира и една от запазените конструкции от мрежи в морето, издигната на около 20 м. над морската повърхност. Рибарското съсловие с носталгия си спомня как денонощно са имали улов на разнообразни видове черноморска риба. Днес, много от тях са безвъзвратно изчезнали, а рибарските селища се превръщат в романтични места, предлагащи храни и напитки на туристите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10