Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Международни компании заявяват интерес да оборудват София с още електрически тротинетки

Снимка: БГНЕС

Месец след пускането на първите е-тротинетки под наем в София и забележимия интерес към тях от столичани, у нас идва и втората най-голяма фирма в света, предлагаща услугата. В централната част на града вече могат да се видят десетки скутери за споделено ползване, като общината определи за тях специални паркинги. Въпреки рестриктивните мерки на Пътна полиция спрямо електрическите тротинетки, които нямат право да се движат по пътната мрежа, тъй като не са регистрирани надлежно като моторни превозни средства, още няколко чуждестранни компании са заявили интерес да предлагат услугата в София. Идеята, около която се обединяват операторите на споделените тротинетки, е те да се превърнат спомагателен елемент на градския транспорт и да мотивират хората да оставят автомобилите си. В транспортните модели това се казва "първа и последна миля" - от вкъщи или от работното място, до градския транспорт и обратно. Предстои изграждане на паркоместа за е-тротинетките в крайните квартали на София, където има повече свободно пространство и се очаква те да се превърнат в удобно средство за придвижване до дома на столичани.


Още от категорията

Петиция до еко министерството настоява за ограничаване на пластмасата

Граждани и организациите „За Земята“ и „Грийнпийс“ внесоха в Министерството на околната среда и водите петиция с над 19 000 подписа. В нея се настоява за ограничаване използването на пластмаса. Петицията има 6 искания , уточниха от сдружение „За..

публикувано на 28.10.20 в 16:52

При българите в Йоханесбург

Началото на 90-те години на ХХ век за българите е период на активни промени, търсения, експерименти. Пада желязната завеса, а с нея и ограниченията на социализма. Мнозина са принудени или решават да намерят себе си в други професии, отварят собствен..

публикувано на 28.10.20 в 11:08

Пореден антирекорд с 2 569 заразени с коронавирус

За последните 24 часа новозаразените с коронавируса са 2 569 души, при направени 11 226 теста или това са 23% от изследваните.  25 са починали, а 293 са се излекувани за денонощието, сочи Единният информационен портал. Активните случаи са 22 597...

публикувано на 28.10.20 в 08:38