Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български творци в изложбата „Махатма Ганди - сила на Истината“

На 2 октомври се навършват 150 години от рождението на Махатма Ганди. По този повод на 17 септември в галерия „Оборище 5“ се открива изложбата „Махатма Ганди – сила на истината“, в която 20 изтъкнати български художници и скулптори представят свои творби, вдъхновени от делото и личността на великия син на Индия. Организатори са Индологическа фондация „Изток – Запад“ и посолството на Индия. Г-жа Пуджа Капур, посланик на Индия у нас, лично ще открие изложбата.

Мохандас Карамчанд Ганди, наричан Махатма (велика душа), е сред най-значимите световни личности. Духовен водач на движението за независимост на Индия, той успява да постигне целта си – родината му е обявена за независима държава през 1947 г. Посветил целия си съзнателен живот на предана служба в името на другите, той спазвал и проповядвал висок морал, ненасилие, придържане към истината, пълна физическа, духовна и политическа свобода. „Няма път към мира – мирът е пътят“; „Насилието е оръжие на слабите“; „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“… Това са само част от най-популярните му сентенции, които хората по цял свят не спират да припомнят. Мъдростта и делата на Ганди са вдъхновили и българските творци, за които разказва изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна:


Проектът наистина е уникален, за първи път у нас изложба е посветена изцяло на Махатма Ганди. Ще видим творби на някои от най-добрите художници и скулптори на България – Иван Русев, проф. Иван Славов, проф. Десислава Минчева, проф. Емил Попов, доц. д-р Камен Цветков, Красимир Тодоров, Аглика Гайтаникова. Куратор на изложбата е Селма Тодорова, тя също представя свой диптих. В никакъв случай не бива да пропускаме и имената на проф. Станислав Памукчиев, д-р Стоян Дечев, доц. Цветан Стоянов, Рашо Митев, Цветослав Христов, Стефан Чурчулиев, Хари Атанасов, Пенка Атанасова, Иван Милушев, доц. Валентин Господинов, проф. Емил Попов, Цанко Цанков. В тази експозиция те споделят своята рефлексия от личността на Махатма Ганди, за да се види мащабното присъствие на мъдреца и в днешния ден. Махатма Ганди принадлежи на света и световната история, той ще остане като една от просиялите личности, дали нов път на човечеството не само в неговото духовно развитие, но и в чисто практическата страна на живота.

„Портрет на Ганди“, худ. Борис ГеоргиевВ експозицията може да се види и една забележителна картина, рисувана от Борис Георгиев през 1935 г. Това е може би единственият портрет на великия Ганди от български художник, правен от натура. Запазени са редица писмени сведения за приятелството между Махатма Ганди и Борис Георгиев, някои от които са публикувани. Миналата година този портрет постъпи в колекцията на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, родния град на художника. Портретът е интересен и с това, че в левия ъгъл Махатма Ганди собственоръчно е написал: „В нозете на Бога, в сърцата на бедните.“ Всъщност от това духовно послание Борис Георгиев взима идея за голямата своя картина “Среща с париите“ („Даридра нараян“).

Експозицията „Махатма Ганди – сила на истината“ е в София до 2 октомври, а след това ще може да бъде видяна в галерии из страната ни, в Индия и Република Северна Македония.

На 30 септември в същата зала, на фона на изложбата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в партньорство с посолството на Република Индия и Индологическа фондация „Изток – Запад“ ще представят марка с лика на Махатма Ганди, поръчана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод годишнината. Автор е Стоян Дечев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00