Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лактобацилус булгарикус царства в Родопите

Снимка: momchilovtsifest.bg

По света има много млечнокисели продукти, но най-силна е тяхната традиция в България. Неслучайно основната бактерия за ферментацията на тези продукти се казва Лактобацилус булгарикус. А сред най-добрите кисели млека са родопските, включително произвежданите в Момчиловци. Там започва поредният /от 2015 насам/ „Фестивал на киселото мляко – култура и традиции. Сред неговите инициатори е и една китайска компания /BrightDairy/. От 2008 година нейни специалисти изследват влиянието на киселото мляко и екологичната среда на Родопите върху здравето и дълголетието. Програмата на тазгодишния фестивал е много богата. Тя включва изложения, дегустации и конкурсно представяне на продукти – не само кисело мляко, но и различни видове сирене и кашкавал, произвеждани по автентичните български технологии. И още: изложби, семинари, Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи“... Също, разбира се, богата фолклорна програма, изненади и забавления.


Още от категорията

При българите в Йоханесбург

Началото на 90-те години на ХХ век за българите е период на активни промени, търсения, експерименти. Пада желязната завеса, а с нея и ограниченията на социализма. Мнозина са принудени или решават да намерят себе си в други професии, отварят собствен..

публикувано на 28.10.20 в 11:08

Пореден антирекорд с 2 569 заразени с коронавирус

За последните 24 часа новозаразените с коронавируса са 2 569 души, при направени 11 226 теста или това са 23% от изследваните.  25 са починали, а 293 са се излекувани за денонощието, сочи Единният информационен портал. Активните случаи са 22 597...

публикувано на 28.10.20 в 08:38

Затягат противоепидемичните мерки в България

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която се въвеждат нови мерки срещу разпространението на коронавируса. От 29 октомври до 12 ноември се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на..

публикувано на 28.10.20 в 05:00