Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България през погледа на 21-годишния влогър Крис Захариев

Стас, Крис и Ясен на премиерата на книгата.

Повод за срещата ни с Крис Захариев е книгата му „Да се изгубиш нарочно“. Това е толкова книга, колкото е и фотоалбум, пътепис, дневник със спомени и скок назад във времето, в което стартира пътешествието, променило живота ми. Без план, но с двама от най-добрите ми приятели и цяло лято пред нас сред най-затънтените кътчета на нашата родина – пише Кристиян Захариев, когото всички познават като Крис.

В момента е на 21 години, учи кинорежисура в НАТФИЗ, а повече от пет години публикува влогове в Youtube. Започва със забавни скечове, но израствайки самият той, растат и идеите му. Въпреки че няма за цел да влияе на хората, а само да прави това, което обича, през 2018 година беше сред избраните за „Будител на годината“, именно заради хитовия уеб-сериал “Да Се Изгубиш Нарочно”. Едноименното книжно издание също успява да изпрати силно послание:

На премиерата на книгата един баща, чийто син все още не е роден, ми каза: „Може ли да я подпишеш – ще му подаря тази книга като стане на 15 години. За да я прочете тогава.“

Но как започва всичко? Трима младежи Крис, Ясен и Стас, решават, че последното си лято като тийнейджъри ще осъществят едно пътуване в страната – без предварително предначертани цели и планове,  ще се изгубят нарочно:

Един ден, докато пътувах във влака гледах хората, които са около мене в купето – слизат, качват се, а аз си мислех за интересните истории, които биха могли да разкажат – споделя за раждането на идеята Крис. – Влакът минаваше през разни малки гари, които досега не бях чувал, и се зачудих как ли би изглеждало едно пътешествие през неизвестни села, които нямат туристически атракции, музеи, известни личности, родени в тях. Селца, в които по принцип няма какво да се види. Какви хора живеят там и какви биха били техните истории.Да се изгубиш нарочно“ беше проект, който много силно гореше в мен.


И така Крис и приятелите му „се загубват“ преди две лета. Къде?

Там, откъдето хората бягат. Там, където са останали само десетина баби с общо шест крави. Там, където хляб се докарва само в сряда и петък. Там, където обхватът се губи...

В уеб поредицата си тримата младежи разказват не само за местата, но и за хората на България. Такива, каквито са – приемащи, обичащи, понякога страдащи, трудещи се. Показват една различна България, за която много малко хора чуват, защото за нея не се говори в новините.


Лично за мен като режисьор на проекта, да тръгна без какъвто и да е план беше предизвикателство, защото можеше и нищо да не се получи. Затова всеки ден бях в търсене на истории, но се оказа, че колкото повече се оставях да отидем там, където вятърът ни завее, толкова по-интересни неща се случваха – разказва Крис.

Според него най-големият урок от  пътуването е, че с вяра всичко се нарежда. А посланието?

Не мисля, че проповядвам нещо – казва Крис. – По-скоро споделям лични преживявания на един 21-годишен младеж. Това са едни послания за търсене на красотата, да бъдеш любопитен и определено – вяра в чудесата.

След дипломирането си Крис е решен да остане и да твори в България. Има много идеи в главата си, затова винаги си носи тефтер, в който постоянно записва нови неща. Питам го: Каква е България и какво не ни достига, нали все се оплакваме, че нещо ни куца?

С това пътуване за пореден път си доказах, че българите сме много гостоприемни и сме готови да се грижим един за друг. Имаше толкова хора, които ни подслониха без въобще да ни познават и бяха готови да ни нахранят, помогнаха ни с какво ли не. Така че  ние носим една доброта – просто трябва да се опитаме да я открием и запазим, защото тя е много специфична. Така че нещото, което ни липсва е това да се харесваме такива, каквито сме и да се фокусираме върху добрите черти, които вече носим.

А пожеланието му към всички нас е да мислим повече за решенията, вместо за проблемите, и да не вярваме на хората, които казват че „България не струва“, защото тук се случват много хубави неща.


Снимки: личен архив

Още от категорията

Расте броят на хоспитализираните

1154 са новите случаи на Covid-19, сочи Националният информационен портал. При направени 6182 теста за денонощието това са 18,7%. Най-висок е броят на положителните тестове в София – 380, следва област Бургас – 190 и Пловдив – 77. Активните случаи се..

публикувано на 04.03.21 в 08:48

В България наднорменото тегло засяга по-често мъжете, отколкото жените

На 4 март отбелязваме Световния ден на затлъстяването.  Обобщено изследване на ЕК за Европейския съюз показва тенденция за ръст на процента на хората със затлъстяване през 2025 г. спрямо 2014 г.  Според прогнозата за България мъжете с..

публикувано на 04.03.21 в 06:10

Радио България ви пита за България

По случай Националния празник на Република България и във връзка с 85-ия си рожден ден,  Радио България стартира нова онлайн инициатива . Подготвихме познавателна игра на нашата уеб страница, чрез която искаме да разберем с какво най-често..

публикувано на 03.03.21 в 10:25