Първа поява на Томичовият псалтир от XIV в. пред българска публика

Снимка: БГНЕС

Томичовият псалтир – един от най-ценните ръкописи, запазен от Средновековието, за първи път гостува в София. Ценната реликва от „втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва и ще бъде изложена до 8 декември в Националния археологически музей на БАН.Събитието е по повод 150 години от създаването на Академията.

Молитвената книга е на старобългарски език, изработена от монаси от Търновската школа. Тя е от хартия, съдържа 301 листа и е илюстрирана със 109 великолепни миниатюри, рядък образец на палеологовото изкуство. С богатите си илюстрации Томичовият псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници, останали ни от времето на цар Иван Александър, управлявал от 1331 до 1371 година. Произведението е открито през 1901 година от сръбския професор Сима Томич, чието име носи. Зам.-директорът на Държавния исторически музей в Москва Андрей Яновски каза, че псалтирът идва в България след продължителна 10 годишна реставрация.

Още от категорията

Античен Пловдив продължава да разкрива своите тайни

Още едно археологическо откритие бе направено в центъра на Пловдив – мраморна статуетка на богинята Кибела. „Форум Север“ , където е намерена античната фигура, се проучва от 1986 г. и представлява сърцето на античния град. Това е най-големият..

публикувано на 10.12.19 в 08:00

Най-старият двуног предшественик на човека е крачил в Европа

Най-старата човекоподобна маймуна, която се е придвижвала и на два крака, наподобявайки човешката походка, е живяла в Европа. За това свидетелстват останки от кости, намерени в германската провинция Бавария. В международния екип, разчел..

публикувано на 07.12.19 в 08:00
Знаковата сграда на Историческия музей в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер

Архитектурни бижута на Русе

Русе е един от българските градове, чиято история може да бъде проследена до дълбока древност. Фактът, че е разположен на брега на река Дунав, обуславя поселението в района както преди, така и след Христа. През хилядолетната история на..

публикувано на 05.12.19 в 13:36